Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Хрест тверезості 1874 року у селі Ясені: зберігся, але похилився

Хрест тверезості 1874 року у селі Ясені: зберігся, але похилився

У горішньому кінці села Ясень зберігся “хрест тверезості” з цікавим написом. А місцеві люди переповідають ще і давню легенду, яка пояснює його появу.

Ділиться Інформатор, покликаючись на допис Людмили Шолопак. За її словами, напис на хресті такий:

“В память святої тверезості г.1874. Господи оружіє на дьявола Хрест твій дав єси нам”.

За переказами, на цьому місці, де сьогодні встановлено хрест, колись була корчма. І місцеві жителі, які працювали лісорубами, часто пропивали тут тяжко зароблені гроші. Обурені жінки, зібравшись громадою, спалили корчму, а на її місці встановили хреста. Замовили його аж у Львові і фірою з кіньми везли дві неділі до місця згарища.

“Цікаво, чи не так? Для жителів нашої громади це не дивина, а от розкажи туристу, так вуха відтопирить і подавиться слюною від цікавості. Є що показати. Під дописом будуть фото хреста, але давні, де хрест стоїть гордо та велично. А зараз страшно поглянути. Зумисно не викладаю сьогоднішнє фото для того, щоб кожен, кому цікаво, повернув голову і подивився на похилений колись незламний вірою хрест. Мені, наприклад, стало соромно. А вам?” — написала жінка, звертаючи увагу на давню пам’ятку.

У коментарях один із читачів написав, що на долішньому цвинтарі є ще один такий самий хрест, але про нього ніхто не пише.

“До приходу “совітів” він стояв там, де зараз знаходиться перша початкова школа, потім його таємно перевезли на цвинтар”, — прокоментував Василь Мотрюк.

А інший користувач додав, що це — рідкісна цікавинка , яка дожила до наших днів і ще буде тішити око своїм дивацьким задумом туристів краю. Також він підтвердив, що хрест похилився і потребує уваги.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору