Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Неповнорідні діти — не рідні? Родини загиблих військових просять повернути відстрочку окремим членам їх сімей | ПЕТИЦІЯ

18 травня 2024 р. набрала чинності нова редакція Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Проте, не обійшлося й без неточностей, зокрема у питанні відстрочки від мобілізації членів родин військовослужбовців, що зникли безвісти або загинули під час бойових дій. Чи справді неповнорідні брати та сестри втрачають право на відстрочку від мобілізації?

Ділиться Інформатор.

26 квітня 2024, на сайті Президента України було опубліковано петицію №22/225030-еп “Звернення родин загиблих щодо правки до Закону про мобілізацію №10449 до статті 23 у пункті про тих, хто не підлягає мобілізації”. Ініціатором збору голосів стала Ольга Крамаренко – мати загиблого у 2014 р. у Донецькій області військовослужбовця Братка Олега Анатолійовича. Додамо, що петиція була оприлюднена до моменту введення в дію нової редакції Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Жінка просить Президента повернути відстрочку неповнорідним братам та сестрам військовослужбовців, що загинули під час війни, адже згідно нової редакції Закону, прийнятого 11 квітня та чинного із 18 травня 2024, дані пункти були прибрані. Зокрема, в тексті петиції йдеться про наступне:

“У попередньому Законі про мобілізацію у статті 23 у пункті щодо тих, хто не підлягає мобілізації, йшлося, що “не можуть призвати жінок і чоловіків, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, бабуся чи рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра загинули або зникли безвісти під час участі у бойових діях”. Але до Закону про мобілізацію N10449 до статті 23 було внесено правку і у пункті щодо тих, хто не підлягає мобілізації, прибрали “…(неповнорідний) брат/сестра”. Чим керувалися, коли вносили таку правку, невідомо. Але цією правкою завдали великого болю нашим родинам. Адже відправляти другого сина на війну, коли загинув перший, це над наші сили. 16 квітня Ви підписали Закон про мобілізацію N10449. Ми розуміємо, що цей закон на часі, але саме ця правка завдала ще більшого болю родинам загиблих.”

Чи справді це так?

У чинній редакції ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” від 18 травня 2024 р. й справді неповнорідні брати та сестри загиблих військових справді втрачають відстрочку на період мобілізації. Відповідно до  п. 3 ч. 3 ст. 23 даного Закону, відстрочці від призову під час мобілізації підлягають “жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції…”. 

Витяг із ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (редакція від 18 травня 2024 р. Підстава — 3633-ІХ) 

Тобто, із чинної редакції й справді прибрали пункти щодо відстрочки для неповнорідних братів та сестер військовослужбовців що загинули чи пропали безвісті у зоні бойових дій. Водночас, у попередній редакції від 8 листопада 2023 р. (дійсна від 19 квітня 2024), такий пункт все ще присутній. У тому ж таки пункті 3 ч. 3  ст 23 Закону про мобілізацію, йдеться про те, що відстрочці від призову під час мобілізації підлягають “жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції” 

Витяг із ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (редакція від 8 листопада 2023 р., що набула чинності 19 квітня 2024 р. Підстава — 3441-IX) 

На якій стадії петиція?

Станом на 3 липня, під петицією підписалися 20 552 особи із 25 тисяч необхідних. Після набрання необхідної кількості підписів, вона буда направлена на перегляд Президента України. До завершення терміну петиції залишилося 24 дні. Підписати петицію можна, перейшовши за посиланням.

Нагору