Інформатор Калуш

ГРОШІ

Нацбанк каже, що реальні доходи населення зросли, а низка продуктів подешевшала

Нацбанк каже, що реальні доходи населення зросли, а низка продуктів подешевшала

Підприємства відчувають брак робочої сили, що тисне на зарплати в приватному секторі в бік збільшення. Разом із підвищенням соціальних виплат і низькою інфляцією це сприяє подальшому зростанню реальних доходів населення.

Про це йдеться у липневому Макроекономічному та монетарному огляді Національного банку, пише Інформатор.

З ключового, на що звертає увагу НБУ:

  • Фундаментальний інфляційний тиск залишався стійким на тлі збільшення витрат бізнесу на електроенергію та оплату праці, а також послаблення обмінного курсу гривні… Споживча інфляція у червні помірно пришвидшувалася, зокрема “через поступове вичерпання ефектів минулорічних врожаїв та ефекти перенесення девальвації гривні”.

Нацбанк зазначає, що знижувалися ціни на продукти харчування, насамперед на сирі продукти завдяки їх більшій пропозиції в умовах теплої погоди. Зокрема, знижувалися ціни на овочі борщового набору та овочі нового врожаю. А подальше відновлення у тваринництві підтримувало зниження цін на яйця та стримувало зростання цін на м’ясо та молоко. Натомість вартість картоплі та буряка, як і ціни на окремі фрукти залишалися високими через обмежену пропозицію якісної продукції.

Зростання цін на пальне в травні пришвидшилося. Така динаміка відображала вичерпання попередніх запасів, завезених за нижчою ціною, послаблення обмінного курсу гривні та подорожчання нафти на світових ринках, пояснюють фахівці. Відновилося зниження цін на алкогольні напої через зниження тиску з боку витрат бізнесу на сировину та адміністративні витрати, а також конкуренцію тіньової пропозиції. Натомість ціни на тютюнові вироби дещо пришвидшили зростання.

  • У червні значний дефіцит електроенергії призвів до погіршення ділових і споживчих настроїв та послаблення активності в низці галузей. Водночас високими темпами зростали сільське господарство завдяки швидшим, ніж торік, жнивам, а також обсяги перевалки в портах в умовах стабільної роботи морського коридору.

Через тривалі відключення е/е попит на товари автономного живлення та електроніку в червні стрімко зріс. Водночас у великих містах під час відключень зростають відвідуваність ресторанів і самовивіз, що певним чином підтримало роздрібну торгівлю та сектор послуг.

Вперше з початку 2023 року продажі нових легкових автомобілів знизилися в річному вимірі (на 8%), додають в НБУ.

У червні в більшості областей розпочалися жнива, які йдуть швидше, ніж минулого року; сезонно збільшилася пропозиція тепличних овочів, фруктів та ягід. Молочна переробка в червні пожвавилася завдяки активізації експорту, а переробка м’яса стабілізувалася, проте очікування в галузі погіршуються через брак сировини та відключення е/е. Через зниження запасів сировини сезонно сповільнилося виробництво олії.

  • Відновлення ринку праці теж пригальмувало: у червні кількість вакансій не змінилася, а кількість працівників скоротилася порівняно з травнем. На тлі проблем в енергосистемі пожвавилася міграція. Брак працівників підтримував подальше зростання зарплат.

В огляді також вказали, що кількість нових вакансій на сайтах пошуку роботи практично не змінилася в червні (зазвичай вони сезонно зростають, зокрема завдяки старту жнив), а за опитуваннями бізнесу послаблення економічної активності зумовило й зменшення кількості працівників порівняно з травнем. Проте, за окремими професіями (охорона, будівництво, робітничі спеціальності) спостерігається стійке збільшення кількості вакансій.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору