Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У центрі Калуша планують реконструкцію готелю та колишнього кінотеатру і нову забудову

У центрі Калуша планують реконструкцію готелю та колишнього кінотеатру і нову забудову

На сайті Калуської міської ради оприлюднили звіт про стратегічну екологічну оцінку: детальний план території, обмеженої вулицями Цеглинського, Підвальною, Бандери та площею Героїв в місті Калуші. Громадське обговорення цього документу та консультування відбуватиметься до 14 серпня 2024 року включно.

Повідомляє Інформатор.

Детальний план території (далі — ДПТ) розроблений львівськими архітекторами (“Zelemin”) на замовлення виконавчого комітету Калуської міської ради. Документом охоплено територію, площею орієнтовно 1,82 га, яка обмежена вулицями Цеглинського, Підвальна, С. Бандери та площею Героїв. Дана територія знаходиться в історичному центрі Калуша і примикає безпосередньо до головного громадського простору міста – площі Героїв.

“В межах проєктування наявна історично сформована 2-3-поверхова забудова та 2-4-поверхові будівлі радянського періоду. Низка будинків віднесені до пам’яток архітектури місцевого значення. Існуючі 2-поверхова споруда кінотеатру “Відродження” і 4-поверхова будівля готелю “Асторія” композиційно “випадають” з ансамблю історично сформованої забудови. Наявність відкритих просторів біля них, насамперед навколо готелю, візуально підкреслюють дисонуючу роль в цінному історичному середовищі”, — зазначено в оприлюдненому документі, який загалом має 39 сторінок та визначає або уточнює принципи планувально-просторової організації забудови; червоні лінії та лінії регулювання забудови; функціональне призначення, режим та параметри забудови земельних ділянок згідно з державними будівельними нормами, стандартами і правилами; містобудівні умови та обмеження; систему інженерних мереж; порядок організації транспортного і пішохідного руху, комплексного благоустрою та озеленення тощо.

Власниками земельних ділянок на відповідній території є кілька юридичних осіб, які мають плани на забудову. У звіті про стратегічну екологічну оцінку зазначено:

“За намірами ТОВ “ВІПРЕМІУМ ГРУП” — власника земельних ділянок на вул. Підвальній, 9 (сумарною площею 0,2005 га) і одночасно власника будівель готелю “Асторія”, ТОВ “Відродження 2011” — власника земельної ділянки на пл. Героїв, 16 (площею 0,3448 га) і будівлі колишнього кінотеатру “Відродження” планується реконструкція даних будівель із добудовою під багатоквартирне житло із комерційними приміщеннями.

За інформацією ТОВ “ЕТЕРА” — власника земельних ділянок на вул. Підвальній перед готелем “Асторія” (сумарною площею 0,1445 га) є наміри щодо будівництва офісної будівлі об’єктами комерційного призначення.

Нове будівництво має стати сучасним композиційним завершенням забудови площі Героїв і відповідати вимогам щодо доповнення характеру цього середовища у планувальному, масштабному і архітектурному співвідношенні з оточенням”.

Зазначено також, що даним ДПТ враховані проєктні напрацювання ТзОВ “Зелемінь” “Новий подих в старий Калуш”. І в даній роботі приведений досвід формотворення сучасних культурних центрів серед історичної забудови у малих містах Євросоюзу. Розробники твердять, що в ув’язці з історичним підгрунтям розвитку Калуша вони знайшли оригінальну ідею нового композиційного утворення — СІЛЬ-центру.

В розділі про просторово-планувальну організацію території йдеться про:

  • створення сучасного багатофункціонального комплексу житлової та громадської забудови;
  • комплексну реконструкцію існуючих будівель готелю і колишнього кінотеатру для перетворення їх у багатоквартирне житло з об’єктами громадського призначення в нижніх поверхах, включаючи новий готель;
  • формування нового камерного простору, враховуючи історичні прийоми планування середньовічного міста-фортеці з розміщенням нових об’єктів громадського призначення; насичення новими сучасними функціями (торгівля, розваги, театр пива)

“Граничні параметри висоти нової забудови в межах ДПТ приймаються, враховуючи оточуючу історичну забудову”, — вказано у документі.

Йдеться також про доцільність зведення між торцями будинків №17 та №19 будинку-вставки, що композиційно завершить фронтальну забудову пл. Героїв. В ньому, на думку проектантів, доцільно розмістити офісні приміщення та об’єкти комерції в нижньому поверсі.

За даними “Вікон”, реконструйована будівля колишнього кінотеатру “Відродження” із добудовою під багатоквартирне житло із комерційними приміщеннями буде мати гранично допустиму висотність у 15-18 метрів; готель “Асторія” із надбудовою під багатоквартирне житло із комерційними приміщеннями — 22 метри (за умови відступу надбудови верхнього поверху від фасадної лінії); новий багатоквартирний житловий будинок із комерційними приміщеннями — 18 метрів (від тротуару до карниза), 21 метр — до гребеня даху.

“Між новим будинком і колишнім кінотеатром проєктанти бачать місце розташування багатофункціонального громадського центру (СІЛЬ-центр). Гранично допустима висотність будинків, будівель та споруд аналогічна з новим житловим будинком: 18 метрів до карниза, 21 метр — до гребеня даху. Також тут передбачено висотний об’єкт — окрему композиційну вертикаль висотою до 30 метрів, яка нагадує кристалик солі  (приблизно в центрі майданчика між “Асторією”, “Відродженням” та новим будинком попереду кінотеатру).  Зазначено, що метою є візуальна  нейтралізація масштабності 9-поверхової забудови на вул. Підвальній”, — деталізує видання.

Якщо зараз на відповідній території налічується 30-35 квартир, де мешкають орієнтовно 75-90 осіб, то вже у проєктній забудові кількість квартир становити 60-40, а кількість мешканців — до 160. Поверховість забудови — 4-5 (кількість поверхів житла — 2-4), а пропонована площа забудови ~ 1884 кв. метри. Остаточно площа забудови, кількість квартир та житловий фонд визначаються на наступній стадії проектування.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору