Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

На Прикарпатті з’явилися отруйні павуки. Яку небезпеку вони несуть для здоров’я людини?

Ентомологи попереджають жителів Прикарпаття про появу отруйних та кусючих павуків – тарантула та жовтого павука. Поява цих павуків, на думку фахівців, пов’язується зі зміною клімату. Тож закликають краян бути обачними та обережними, перебуваючи на природі. 

Ділиться Інформатор, покликаючись на “Версії”.

Ентомолог Андрій Заморок акцентує увагу на появі цих небезпечних павуків на території Івано-Франківщини, зокрема у Калуському районі. Хоч, вид жовтого павука фіксують часто, то тарантулів, за словами фахівця, зафіксовано вперше:

“У нашій області фіксують два види. Тобто це і є власне Жовтий павук. Цей павук поширився тут, в рівнинних передгірних районах, то теперішній Коломийський район, Івано-Франківський район, Калуський район, десь на сухих ділянках, і власне, в минулому році також був зафіксований тарантул. Це було вперше для області”, – додає фахівець.

Поява цих павуків пов’язана з досить м’якими та теплими зимами. Під час них молоді особини цих видів павуків виживають і відповідно поширюються по території області. Навіть фіксували випадки укусів людей.

Укус цих павуків можна відчути не одразу, однак він впливає організм людини в цілому. Лікар-інфекціоніст Яна Ріщук говорить наступне:

“Здебільшого такі павуки як Каракурт або Тарантул, мають нейротоксини в своїй слині, і вони впливають на нервову систему організму людини. Тобто це може бути або різке зменшення дихання, утруднене дихання, оніміння якихось кінцівок, можуть виникати навіть судоми”, – розповідає медикиня.

Водночас, Андрій Заморока каже, що смертельно небезпечних видів павуків на Прикарпатті немає, але присускає, що ненадовго:

“Очевидно, з часом, тобто через певний час, і буде в нас і Каракурт, і будемо мати цілий букет отруйних павуків в області”, – пояснює Андрій Заморока.

В той же час це може статися не скоро. Мова йде про роки, можливо навіть десятиліття.

Якщо вас вкусив павук, медики радять наступне: 

  • не зволікати та промити рану водою з милом;
  • прикласти холод;
  • прийняти антигістамінні препарати;

 

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору