Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Держархів області опублікував список осіб, засуджених за націоналізм в Калуському районі

Сьогодні, Державний архів Івано-Франківської області сповістив про публікацію архівного документу, де вказані особи, засуджені за націоналістичну діяльність в Калуському районі. Раніше архівний документ був засекречений, а потім його можна було переглянути лише в обласному архіві. Завдяки процесам діджиталізації, кожен може не виходячи із дому переглянути важливі та цінні документи.

Ділиться Інформатор.

Державний архів Івано-Франківської області продовжує публікацію матеріалів пов’язаних із радянськими антиукраїнськими діями. Сьогодні було повідомлено про опублікування на сайті документів виконавчих комітетів Бурштинського, Войнилівського та Калуського районів по Станиславівській області. В них розміщено список осіб засуджених за “ОУНівську та іншу антирадянську діяльність”.

Нас цікавить саме Калуський район. Документ сформовано виконавчим комітетом Калуської районної ради депутатів і трудящих під назвою “Списки спецпоселенцев и лиц, осужденных за националистическую деятельность по району” відповідно до позначки було позначено як “Секретно”. Відкривши документи, ми побачили, що за націоналістичну та іншу, як в союзі любили говорити антисовєцьку діяльність, було засуджено понад 235 осіб.

Титульна сторінка документу та підсумкова кількість засуджених за націоналістичну діяльність, які повернулися на постійне місце проживання до Калуського району.

Переглянути документ можна на сайті Державного архіву Івано-Франківської області за посиланням

Відповідно, далі ми можемо переглянути список звільнених осіб, раніше засуджених за ОУНівську та іншу антирадянську діяльність, які повернулися на постійне місце проживання в Калуський район. Подано прізвище, ім’я та по-батькові, рік і місце народження, місце роботи та причина звільнення із заслання.

Списки були підписані заступником начальника Калуського райнного відділку міліції МВС Алєксєєвим. Хоча швидше, Алєксєєв був начальником, а затверджував його заступник, про що є надпис кульковою ручкою. Прізвище важко розібрати.

Джерело: ДАІФО

Зрештою й дата документу відсутня, але враховуючи, що там списки осіб, що повернулися до Калуського району, швидше за все це можуть роки після 1953 р. (після смерті Сталіна). Адже, 27 березня 1953 р. Президія ЦК КПРС видала Указ “Про амністію”. За ним багато в’язнів таборів вийшли на волю. Однак цікавим є пункт 7 цього Указу: “Не применять амнистии к лицам, осужденным на срок более 5 лет за контрреволюционные преступления, крупные хищения социалистической собственности, бандитизм и умышленное убийство.”.

Витяг із Указу Президії ЦК КПРС “Про амністію”

За ним осіб, яких визнали винними за націоналістичну діяльність не звільняли. Тобто це був свого роду ілюзорно-показовий указ нібито пом’якшення системи в радянському союзі після смерті Сталіна.  Ба більше, він ініційований міністром внутрішніх справ Лаврентієм Берією, завдяки якому більшість і потрапила у табори.

Нижче також було подано список під назвою “Список спецпоселенцев, вернувшихся в Калушский район”. В ньому перелік осіб, де вказано за що були засуджені та рішення. У  ньому в більшості стоїть відмова — “Отказать” або  ж вибув — “Убыл/убыла.” Стосовно причина засудження, то у багатьох стоїть “бандпособник”. До такої “категорії” відносили членів ОУН і УПА, які безпосередньо брали в них участь.

Ярослав Куцій 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору