Інформатор Калуш

ДОЛИНА

Мешканці Вигоди вимагають змінити генеральний план та ввести мораторій на будівництво ГЕС у громаді

Вигода не затвердила рішення про мініГЕС

Вигодська громада сьогодні виступила категорично проти будівництва мінігідроелектростанції на річці Свіча. Люди під час засідання сесії вимагали від влади внести зміни до генерального плану селища та назавжди поставити крапку в цій довготривалій історії.

Інформатор побував на сесії у Вигоді та розповідає подробиці.

Про будівництво невеликої гідроелектростанції (потужністю до 500 кВт) у Вигоді йдеться вже декілька років. Стороною, яка клопоче про будівництво є ТОВ “Екоенергетика”. Це — підприємство, яке зареєстроване у Вигоді понад 10 років тому і спеціалізується на виробництві електроенергії. Керівником підприємства, за даними YouControl, є Марина Бондар. У цієї компанії — два засновники: 50% належить ТОВ “Уніплит” (це підприємство із деревообробки було створене на базі “Вигодського лісокомбінату”. — ред) та стільки ж — АТ “Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Комфорт інвест”.

Кінцевими бенефіціарними власниками підприємства є харків’яни Володимир Гурко, Олег Кисельов, Павло Манасьян та кияни Павло Татарчук і Микола Негрич.

У 2021 році Вигодська селищна рада спочатку затвердила рішення “Про надання дозволу на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється”, але згодом його скасувала. Йшлося про ділянку, площею 0,1121 га, що перебуває в оренді ТОВ “Екоенергетика”.

Мешканці Вигоди твердять, що будувати мініГЕС хочуть на дамбі, яка вже давно існує. Але це несе серйозні екологічні ризики.

Галина Басараб, яка мешкає навпроти дамби, каже: люди вивчали це питання, їздили на аналогічні споруди в інші громади, а тому знають, що русло річки буде змінено: десь її поглиблюватимуть, десь вона серйозно обміліє… Нижче по течії вода пропаде не просто в річці, а, вірогідно, і в криницях у людей.

“А під час повеней нас, тобто всіх, хто живе біля дамби, буде топити. Бо навіть зараз у таких ситуаціях якогось пів метра до затоплення не вистачає, а коли буде стояча вода, то куди вона дінеться? Більше того — на інших ГЕС ми бачили зелену стоячу воду. А Свіча живить не лише нашу громаду, а і йде на Моршин, Болехів, на Стрийщину…” — коментує жінка.

Після 2021 року питання на деякий час “вляглося”. Але — лише в публічній площині. “Екоенергетика” після скасування рішення селищної ради подала до суду. Начальниця відділу правового забезпечення та кадрової роботи Вигодської селищної ради Оксана Білінська каже: Івано-Франківський окружний адміністративний суд у грудні 2021 року рішення селищної ради визнав протиправним та скасував його. Вигодська селищна рада подавала на це рішення суду апеляційну скаргу, але в 2022 році цю скаргу було залишено без задоволення.

“Тобто рішення 2021 року “Про надання дозволу на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки…” залишилося в силі”, — резюмує вона.

Сьогодні під час засідання сесії мешканці громади запитували голову про протокол громадських слухань, які начебто були проведені перед затвердженням рішення три роки тому. В коментарі Інформатору кілька людей зазначили, що ніяких слухань не було.

“Від того протоколу багато чого залежить і люди мають бачити, хто на тих слуханнях був і чи були вони дійсно”, — зазначив один із депутатів на сесії. На його думку, за той протокол селищна рада могла одразу “чіпатися” та використовувати як аргумент на свою користь у судах.

Очільник громади Микола Мацалак у відповідь зазначив, що не знайшов протоколу. А Оксана Білінська пояснила, що цей документ не міг бути аргументом. Каже: на той час, коли приймалося рішення сесії в 2021 році, протоколу громадських слухань узагалі вже було непотрібно, бо був уже затверджений генеральний план Вигоди.

“Генеральний план Вигоди був затверджений 14 квітня 2020 року. В ньому мініГЕС уже є. А у примітці до генплану зазначено наступне: “Будівництво мініГЕС в межах території ландшафтного заказника місцевого значення “Ріка Свіча з притокою Мізункою” можливе тільки при умові дотримання Закону України “Про природно-заповідний фонд”, — пояснила посадовиця.

Що за рішення приймали сьогодні?

Попри все, сьогодні на розгляд сесії винесли нове рішення — “Про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки цільове призначення якої змінюється товариству з обмеженою відповідальністю “Екоенергетика”.

Мешканці громади не лише вимагали його не затверджувати, а і пропонували місцевій владі ввести мораторій на будівництво ГЕС на території громади. Серед пропозицій також — внесення змін до генерального плану селища та виключення з нього мініГЕС, адже ділянка, про яку йде мова, частково заходить в природоохоронні межі ландшафтного заказника.

Зрештою, за пропонований проєкт рішення схвально не проголосував жоден із присутніх у залі депутатів. Результати голосування такі: 6 проти, 8 утримались та 1 не голосував.

Що буде далі?

Микола Мацалак уже після голосування в коментарі Інформатору зазначив: на даному етапі “Екоенергетика” не зможе робити наступних кроків у питання будівництва мініГЕС. Щоправда, вони можуть звертатися щодо винесення цього ж питання на майбутніх сесіях.

“Думаю, найближчим часом цього не буде. Адже вони побачили реакцію і спротив громади”, — зазначив він.

Щодо зміни генерального плану — вивчатимуть. Адже це не лише тривала в часі процедура, яка потребує низки рішень та погоджень. Це ще і потягне фінансові витрати з бюджету.

Тим не менш мешканці громади щодо цього налаштовані рішуче. Сьогодні ж збирали підписи під зверненням до депутата з вимогою ініціювати цей процес.

Як відбувалася нинішня сесія у Вигоді — дивіться у відео:

Тетяна Кіндюх
Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору