Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Коломиї госпіталізували 18 дітей та 2 дорослих. Фахівці шукають причину масового отруєння

коломи я масове отруєння

Учора в Коломиї з симптомами харчового отруєння і гострого гастроентероколіту госпіталізували 20-х людей. Хворим було надано всю необхідну медичну допомогу, завдяки чому 12 дітей вже виписані з лікарні.

Про це повідомив генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Руслан Савчук, якого цитує Інформатор.

За його словами, інші пацієнти продовжують отримувати допомогу. Крім того, фахівці проводять лабораторні дослідження для визначення збудника хвороби.

Звідки саме госпіталізовано таку кількість людей, Руслан Савчук у дописі не уточнив. Натомість зазначив, що в епідеміологів літо завжди вважається сезоном підвищеної уваги до захворювань, які спричиняються харчовими отруєннями та гострими кишковими інфекціями.

“Висока температура призводить до швидкого псування продуктів харчування. Кожного літа і, зокрема цього, фіксуються звернення людей з симптомами отруєння”, — зазначив він.

Підготували для вас поради, як не потрапити в неприємності, повʼязані з харчуванням:

  • вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені — купуйте лише в офіційних точках продажу;
  • мийте руки перед тим, як торкатися продуктів чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте приміщення кухні та продукти від комах, гризунів та інших тварин;
  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте продукти за дотримання температурного режиму та термінів придатності вказаних виробником;
  • використовуйте для приготування їжі очищену воду;
  • вживайте тільки свіжі продукти в строки терміну придатності;
  • ретельно мийте овочі та фрукти у проточній воді;
  • не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах або якщо ви не впевнені у їх якості;
  • в умовах тривалої відсутності електроенергії, не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання, за потреби проведіть додаткову термічну обробку.

Руслан Савчук уточнює, що період, від потрапляння збудника в організм і до перших ознак захворювання, короткий: від кількох годин до доби. Захворювання починається раптово: можуть з’являтися нудота, блювота, виникають часті, рідкі, водянисті випорожнення, спазми в животі. Можлива виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 градусів, слабкість, сухість у роті, пересихання слизових оболонок. Тому при появі хоча б кількох перелічених симптомів негайно зверніться до лікаря.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору