Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Я побачила ті картини, сіла на стілець і не могла встати”. У Калуші відкрили чуттєву виставку живопису

У четвер, 11 липня, у приміщенні Виставкової зали на вулиці Дзвонарська, 5 відбулося урочисте відкриття мистецької виставки “Фарби дихають війною” авторства Олега Дробоцького.

Ділиться Інформатор.

Олег Дробоцький — художник, фотограф, волонтер, військовий, старший солдат 67 ОМБР ЗСУ, який загинув у березні 2023 р., захищаючи нашу рідну землю.

Виставка являє собою квінтесенцію внутрішніх переживань талановитого художника, його роздумів та почуттів, пов’язаних із перебуванням в зоні бойових дій і смертю найближчих побратимів. Біль, розпач та неспокій вилилися в творчий порив, закарбований на мистецьких полотнах.

Відкрив виставку головний зберігач фондів КП «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради» Богдан Яневич. Він закликав усіх присутніх вшанувати пам’ять не тільки автора картин — Олега Дробоцького, але й калуських воїнів, які віддали своє життя заради захисту України, — Юрія Ріжка та Олега Івахнюка.

Опісля до слова запросили військового капелана із Калуша о. Федора Мороза. Капелан підкреслив, що війна – це наша реальність, у якій живе український народ:

“Зараз усе дихає війною. Тому ми маємо дихати в унісон з нашими хлопцями. Війна не там, в окопах, – війна в душах і серцях. Олег Дробоцький був в епіцентрі війни та зобразив те, що він пережив”.

Також, Федір Мороз підкреслив, що суспільство повинно ставитися з розумінням до військових, не уникати їх, а сповна підтримувати та допомагати. Наступною до слова запросили заступницю директора Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери – Оксану Романів. Вона детальніше розкрила значення картин художника:

“Червоні полотна.. А це так виглядає, коли потрапляє осколок в голову військовому. У його пам’яті все червоне й чорне.. Це ті фрагменти боїв, контузій, поранень. Він це все бачив”


Є в доробку митця картини в сірих тонах, вони написані в період АТО.

Також вона озвучила важливий посил щодо ролі мистецтва: мистецтво повинно висвітлювати не тільки одну сторону нашого життя, воно багатогранне і його потрібно приймати таким, яким воно написане. Крім цього, Оксана Романів передала слова матері загиблого військового:

“Я побачила ті картини, сіла на стілець і не могла встати. Я подумала собі: «Боже, що моя дитина пережила, що вона відчувала, раз мій син таке малює… Я не могла дивитися, пообертала картини другим боком”

Однак, коли матір дізналася про повернення сина додому та про його жагу малювати, то закликала Дениса – брата художника, обернути картини так, як вони виглядали в первинному вигляді. Син завжди стимулював маму розвиватися, розмови про мистецтво та літературу – по-справжньому об’єднали їх сімейство в часи війни.

Картини написані в стилі живопис, за допомогою олійних фарб. На виставці присутні також недописані полотна, які військовий не встиг домалювати. Художниця, волонтерка КП «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради» Уляна Закасовська, також поділилася з Інформатором подробицями:

“Є картини, на яких художник зобразив людину, у якої вибухає голова від думок, від цього перенавантаження, крім цього наявні автопортрети та полотна, де зображено знищену техніку”

Також Уляна Закасовська додає:

“На одній з картин можна придивитися, що він окреслював олівцем, хотів домалювати, але не встиг, тому що помер”.

Виставка триватиме цілий місяць, усі бажаючі можуть прийти та ознайомитися із творчістю талановитого митця.

 

Юлія Мельник

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору