Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Я встану з цієї коляски і поїду до хлопців” | Друзі, воїни та волонтери діляться спогадами про Олега Івахнюка

"Я встану з цієї коляски і поїду до хлопців" — у соцмережах діляться спогадами про воїна Олега Івахнюка

Калуську громаду сьогодні сколихнула трагічна звістка: у лікарні помер Олег Івахнюк. Його знали як бійця батальйону “Донбас”, волонтера та патріота… Соцмережі зараз рясніють спогадами про Героя.

Інформатор зібрав деякі з них.

Олег Івахнюк народився 28 липня 1985 року. Свого часу був пов’язаний із футболом. Навчався у Львівському училищі фізичної культури. Виступав у складі команди “Карпати-3”. За даними football24.ua, грав разом із такими відомими футболістами як Юрій Паньків, Григорій Ярмаш, Максим Фещук та Володимир Федорів.

Він був активним учасником Майдану, а відтак в 2014 році став на захист України у складі батальйону “Донбас”. 17 липня того ж року разом із побратимами брав участь у боях біля міста Попасна, що на Луганщині. Олег отримав поранення трьома кулями в ліву ногу. Мав вогнепальне наскрізне й сліпе кульове та осколкове поранення медіальної поверхні частини лівого стегна, перелом лівої стегнової кістки…

Відтоді воїн переніс понад 30 операцій, пересувався в інвалідному візку, лікувався в Україні та за кордоном і вірив, що стане на ноги…

Не всі етапи лікування були успішними. Волонтери писали, що після неправильно введеної пункції при одній із операцій у воїна був параліч від грудей. В Іспанії у 2015 році вдалося вивести інфекцію…

Наприкінці 2018 року фонд “Revived Soldiers Ukraine” разом з отцем Миколою Бурядником привезди Олега Івахнюка на дворічне лікування у Чикаго. Після додаткових операцій, виведення страшної інфекції та реабілітації в “Next Steps Chicago” він навіть почав ходити.

Але, коли почалося повномасштабне вторгнення калушанин повернувся в Україну.

“…і поїхав волонтерити на фронт, сидів під обстрілами на візочку в окопах. Возив хлопцям допомогу на самий нуль, поки не впав з візочка і не травмував те саме бедро. В Олега знову почалось запалення і його госпіталізували до Калуської лікарні”, — йдеться у минулорічному дописі голови благодійного фонду “Revived Soldiers Ukraine” зі США Ірина Ващук Дісіпіо.

Далі був ще один виток лікування у США, що тривав пів року. А відтак Олег знову повернувся у Калуш.

В одному з інтерв’ю Олег Івахнюк зазначив, що хотів бути корисним і допомагати Україні у такий важкий час. Спочатку хотів навчати військової справи, проте багато хто казав ветерану АТО, що той вже “списаний” воїн. Одного дня він зустрівся з товаришем Мар’яном Чирем і вирішили разом передавати гуманітарну допомогу, яку запропонували волонтери з Чикаго. Згодом калушани об’єдналися, залучилися підтримкою закордонних друзів, волонтерських штабів і вже неодноразово відправляли гуманітарну допомогу у Київ та Ірпінь, потім — і в інші куточки.

“Дай Бог мені встати: я не буду їздити, волонтерити — я буду там”, — казав “Вікнам” у квітні 2022 року Олег Івахнюк.

“Він тепер як генератор, який  акумулює людей з різних куточків світу та позитивно їх заряджає для допомоги військовим і не тільки”, — казав уже про Олега волонтер Юрій Демків.

До лікарні ветеран-волонтер потрапив близько двох місяців тому через інфекцію. Його імунітет почав погіршуватися — різко впали показники крові. Тож Олега Івахнюка у важкому стані помістили у відділення анестезіології та інтенсивної терапії Калуської ЦРЛ. Мама, Любов Івахнюк, розповіла “Вікнам”, що причиною погіршення здоров’я її сина є інфекція, яка час від часу себе проявляє. Олег впав два місяці тому, коли пересідав з машини в інвалідну коляску. Це і могло вплинути на те, що інфекція почала прогресувати.

А заступниця міського голови Наталія Кінаш розповіла, що в Олега Івахнюка важкий хронічний стан. Його мали перевозити на лікування до одного із медичних закладів столиці, проте через погіршення здоров’я це стало неможливо.

Сьогодні стало відомо, що Олег Івахнюк помер.

На сторінці благодійного фонду “Там де ти” сповістили:

“Сьогодні надзвичайно важкий для нас день, адже сьогодні наш друг Олег покинув цей світ.

Олег був надзвичайно світлою людиною. Завжди старався допомогти братам по зброї. Не зважаючи на свій важкий стан він сідав в машину, щоб в черговий раз поїхати на схід. Не тільки щоб відвезти усю необхідну допомогу, але й побути в оточенні побратимів в яке він рвався з усіх сил. Олег завжди говорив “Я встану з цієї коляски і поїду до хлопців”.

Сила, відважність, справедливість — це найменше0, що можна сказати про цю людину. Кращий з найкращих! Навіки в строю. Герої не вмирають”.

“Серце знову рветься на шматки… Ми боролись до останнього за твоє життя. На жаль, Господь вирішив інакше. І забрав до себе Людину з великим серцем, воїна, учасника АТО, ветерана, волонтера, надзвичайно справедливого і сильного чоловіка. Мала за честь знати тебе! Спочивай з Богом!”,написала у соцмережі заступниця міського голови Калуша Надія Гуш.

“Немає слів!!! Сум та біль переповнюють!!! Великий шлях боротьби за можливість жити!!!”пише радник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Володимир Веркалець.

“Нехай Тобі буде зараз краще, ніж було, коли Ти був серед нас… За десять років ти переніс десятки операцій, але завжди вірив і знав що все буде добре. Пробач, не вберегли. Прошу молитви за Олега Івахнюка”,пише воїн Андріан Волгін.

“Журавлики наші, як рано ви відлітаєте. Синочку, як багато нових сусідів у тебе за такий короткий час”, — поділилася болем у соцмережі Світлана Вітковська, звертаючись до свого сина — загиблого воїна Олександра Вітковського.

Нагадаємо, завтра Олега Івахнюка поховають на Алеї Слави міського кладовища. Чин похорону розпочнеться об 11:00 від ПК “Мінерал”. Відправа в УГКЦ Архистратига Михаїла.

Вічна пам’ять Герою!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору