Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Зона для селфі та можливість “приборкати звіра”: калуський музей може стати доторковим

Зона для селфі та можливість "приборкати звіра": калуський музей може стати доторковим

Краєзнавчий музей Калущини планує нововведення, за яким відвідувачі мали б змогу не тільки оглянути цінні експонати за захисним склом, але й доторкнутися до історії власноруч.

Повідомляє Інформатор.

Посилаючись на досвід іноземних країн, головний зберігач фондів КП “Музейно-виставковий центр Калуської міської ради” Богдан Яневич зазначає:

“Ми вибудовуємо нову позицію щодо виставки і думаємо, щоб вона була не просто споглядова, але й ужиткова. У Європі дуже популярні доторкові музеї. В Україні ми забороняємо людям доторкатися до експонатів, а там люди приходять, щупають, пробують”.

Для реалізації даної ідеї,науковець пропонує скористатися приватними колекціями або ідентичними речами, які наявні в декількох екземплярах та можуть слугувати для потреб використання.

Серед можливих музейних “новинок” пропонується облаштування зони для селфі та можливість “приборкати звіра” для наймолодших відвідувачів:

“У нас є етнографічні колекції. Ми могли б зробити зону для селфі, де люди могли б одягатися, сідати за прядки, за станки, діти робили б якусь бутафорію, залазили на звірів… Тому що, перше, що дитина робить, заходячи в музей – торкається шерсті, смикає пір’їнки тощо”.

У планах музейників — проводити екскурсії ботанічним садом та дубовим гаєм спільно з Центром науково-технічної творчості учнівської молоді міста Калуша.

“В них там є сад ботанічний і дубовий гай, ми могли б водити туди людей на екскурсію та показувати, яка в нас є природа. Він має дуже цікаву польську назву — “Дуб шепьолка”. Раніше була штольня, шахта Шепьолкова, і ми так думаємо, що вона пов’язана з цим гаєм”, — додає науковець.

Богдан Яневич прагне втілити дані ідеї в життя та сприяти, таким чином, популяризації музеїв у нашій громаді. Адже українська історія – це джерело безцінної інформації про нашу ідентичність, яку потрібно знати та плекати у власних серцях кожному свідомому українцю.

Юлія Мельник

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору