Інформатор Калуш

ДОЛИНА

У Болехові чотири ліцеї можуть стати гімназіями, а дві філії хочуть ліквідувати. Громаду кличуть на обговорення

У Болехові чотири ліцеї стануть гімназіями, а дві філії хочуть ліквідувати.

Наступного тижня у чотирьох селах Болехівської громади заплановані громадські обговорення щодо перепрофілювання закладів загальної середньої освіти. Вже визначено дати зустрічей у Гузієві, Міжріччі, Козаківці та Поляниці.

Повідомляє Інформатор.

Необхідність проведення громадських обговорень виникла у зв’язку з планами щодо перепрофілювання Гузіївського, Міжрічанського, Поляницького та Козаківського ліцеїв — у гімназії. Це означає, що в цих закладах вже не буде 10 та 11 класів. Окрім цього, в громаді планують ліквідувати філію початкових класів в селі Бубнище Поляницького ліцею та філію в селі Сукіль Козаківського ліцею.

Відповідні рішення будуть виносити на затвердження сесії міської ради. Але перед тим місцева влада та управління освіти хоче вивчити думки жителів відповідних населених пунктів. Це — вимога законодавства.

Зазначимо, що реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

“Період реформ, розпочатий державою, поставив питання реорганізації та закриття шкіл у сільській місцевості. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість учнів в ліцеях Болехівської міської територіальної громади скорочується, тому і виникла необхідність реорганізації освітніх закладів Болехівщини”,пояснюють у міській раді та додають, що навчальні заклади з малою фактичною наповнюваністю класів є найбільш затратними комунальними установами у перерахунку виділення коштів на навчання одного учня.

Тому перед місцевою владою постає питання раціонального розподілу бюджетних коштів як освітньої субвенції, якої недостатньо для оплати праці в ліцеях із малою наповнюваністю класів, так і коштів місцевого бюджету, альтернатива утримання таких навчальних закладів (оплату за енергоносії, природний газ, водопостачання, інші послуги, зарплату технічному персоналу) чи переведення дітей до спроможних навчальних закладів і забезпечення якісніших умов навчання завдяки вивільненим коштам.

За даними міської ради, на даний час на території Болехівської міської ради територіальної громади функціонує 7 закладів загальної середньої освіти. До ліцеїв відносяться: Болехівський №1 “Академічний”, Болехівський №2 “Науковий”, Тисівський, Міжрічанський, Козаківський імені Катерини Мандрик-Куйбіди, Поляницький та Гузіївський. Загальна кількість учнів у цих закладах — 2328 осіб.

У Козаківському ліцеї станом на 1 січня 2024 року фактична середня наповнюваність класів становила 15 учнів. Відповідно планової мережі на 2024-2025 навчальний рік у філії села Сукіль мали б функціонувати три класи: у першому буде 10 учнів, у другому — чотири, у третьому — дев’ять, а у четвертому — шість учнів. При цьому для другокласників, вочевидь, доведеться організовувати індивідуальну форму навчання, адже мінімально наповнений клас має мати п’ять учнів, а тут лише чотири.

У Поляницькому ліцеї фактична середня наповнюваність становить 12,3 учня, що є найнижчою серед усіх закладів загальної середньої освіти в Болехівській територіальній громаді. У наступному навчальному році буде по чотири першокласники та третьокласники, а також по три учні в другому і четвертому класах. Усі вони також підуть на індивідуальну форму навчання.

По Міжрічанському ліцею ситуація наступна: фактична середня наповнюваність класів цьогоріч — 17 учнів. Відповідно планової мережі на 2024-2025 навчальний рік у ліцеї  буде функціонувати чотири класи, з кількістю учнів від першого до четвертого 12, 13, 10 та 12 учнів відповідно.

А у Гузіївському ліцеї фактична середня наповнюваність класів зараз становила 14,6 учнів. У наступному навчальному році прогнозують, що тут може бути п’ять учнів у першому класі, шістнадцять — у другому, дванадцять — у третьому та дев’ятнадцять — у четвертому.

Зміна типів навчальних закладів обіцяє деяку економію бюджетних коштів. У Болехові порахували, що закриття філії в селі Сукіль дасть орієнтовно 1 мільйон 170 тисяч 400 гривень економії, а зі зміною типу навчального закладу додасться ще 876 тисяч 200 гривень. Закриття філії в селі Бубнище — це ще 864 тисячі 200 гривень, а зі зміною типу навчального закладу — плюс 804 тисячі 600 гривень. Зі зміною типу Міжрічанського навчального закладу вивільниться 736 тисяч гривень, а Гузіївського — ще 788 тисяч 700 гривень. Тобто загалом — понад 5 мільйонів гривень.

“На сьогодні єдиним оптимальним вирішенням проблеми малокомплектності навчальних закладів є оптимізація мережі. Зекономлені кошти будуть спрямовані на придбання сучасного обладнання для навчальних кабінетів, комп’ютерної техніки, шкільних меблів, мультимедійного обладнання, переоснащення харчоблоків, здійснення необхідних капітальних і поточних ремонтів, облаштування спортивних майданчиків, територій навчальних закладів на розвиток громади в цілому”, — зазначають у міській раді.

Також додають, що на даний час надмірні витрати на утримання малокомплектних навчальних закладів освіти позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток навчальних закладів, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг.

Зазначають також, що у разі прийняття відповідних рішень школярі будуть забезпечені безкоштовним підвезенням до найближчого навчального закладу для продовження здобуття освіти на відповідному рівні.

Наразі усіх мешканців Болехівської міської територіальної громади місцева влада запрошує долучитися до громадських обговорень щодо зазначених вище питань. Пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи і контактної інформації заявника за адресою: вул. Коперника, 13, м.Болехів, Калуського району, Івано-Франківської області (управління освіти виконавчого комітету Болехівської міської ради) та на електронну адресу osvita@bolekhiv-rada.gov.ua.

Також передбачені публічні громадські обговорення. Зокрема, 16 липня об 11:00 — у будинку культури села Гузіїв, а о 13:00 — у клубі села Міжріччя; 18 липня об 11:00 — у клубі села Козаківка, а о 13:00 у клубі села Поляниця. 

Загалом, як уточнила Інформатору заступниця міського голови Ілона Калитин, громадське обговорення проєкту рішення Болехівської міської ради про перепрофілювання (зміну типу), перейменування та ліквідацію філій закладів загальної середньої освіти триватиме до 12 січня 2025 року. Лише після цього документ винесуть на затвердження сесії. Тобто з найближчого вересня перепрофілювань та ліквідацій ще точно не буде.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору