Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

В Україні заборонили продаж ароматизованих та електронних сигарет

В Україні заборонили продаж ароматизованих та електронних сигарет

З учорашнього дня, 11 липня 2024 року, з продажу мали зникнути ароматизовані сигарети, тютюн для самокруток, електронні сигарети та рідини до них, а також сигаретні упаковки з неналежним маркуванням. Це передбачено Законом України 1978-ХІ, положення якого повністю набули сили.

Як повідомила Інформатору медіакоординаторка ГО “Життя” Ольга Масна, такі зміни були ухвалені для посилення захисту населення від приваблення до початку вживання тютюну відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та євроінтеграційної Директиви 2014/40/EU.

Що змінюється з 11 липня 2024 року?

  • Всі сигаретні пачки мають бути з комбінованим медичним попередженням

З 11 липня 2024 року всі упаковки тютюнових виробів для куріння мають бути з оновленими медичними попередженнями: на 65% площі найбільшої сторони пачки має бути розміщено зображення хвороб, спричинених курінням, і текст, який застерігає про шкоду та наслідки куріння. Для людей, які прагнуть позбутися залежності, на пачці розміщено QR-код — посилання на безоплатний сервіс Центру громадського здоров’я “Я кидаю курити!”

  • Заборонено продаж ароматизованих сигарет та е-сигарет

Рік тому набули чинності статті 10 та 10-1 Закону № 1978-IX, що передбачають заборону продажу сигарет, тютюну для самокруток, рідин до електронних сигарет із ароматизованими добавками. Окрім того було встановлено:

— заборону низки добавок (наприклад, вітаміни) до тютюнових виробів та е-сигарет, які могли вводити споживачів в оману щодо наслідків вживання цих виробів;

— вимоги до складу рідин для е-сигарет;

— вимоги щодо звітності виробників та дистриб’юторів тютюнових виробів та е-сигарет.

До 11 липня 2024 року була дозволена реалізація вироблених або імпортованих зазначених виробів, введених в обіг до набуття чинності Закону.

Нагадаємо, понад місяць команда Інформатора досліджувала тему куріння серед молоді та підлітків у Калуші. Результат цієї роботи у статті:

“Можна і на уроці”. Чому підлітки курять і як сигарети стають привабливими? 

Дивіться також опитування дорослих калушан щодо їхнього досвіду куріння:

Також ми з’ясовували, як реклама сигарет та нікотинових виробів впливає на дітей у Калуші?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору