Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші втретє за сезон зацвітає магнолія | ФОТОФАКТ

У Калуші втретє за сезон зацвітає магнолія | ФОТОФАКТ

Біля однієї з багатоповерхівок у Калуші всередині літа готується до цвітіння магнолія. Чи є це аномалією?

Кілька квіток на дереві помітила калушанка Тетяна Сеньків. Інформатору вона розповіла, що в попередні роки рослина квітувала по одному разу.

“Цій магнолії близько шести років уже. Посадив колись мій чоловік. Перші три роки вона не квітнула. А в наступні роки тішила цвітом, але завжди один раз на сезон. А цього року і в березні цвіла, і в травні. Зараз уже втретє буде”, — деталізує вона.

Магнолія – одна з найстаріших рослин на Землі. Перші її представники, розповідала Суспільному кандидатка біологічних наук, доцентка кафедри біології, екології та агротехнологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Вікторія Осипенко, з’явилися на Землі ще в епоху динозаврів. За словами вчених, до настання льодовикового періоду магнолія була широко розповсюджена і в лісах середніх широт. З тих часів ця рослина майже не змінила свій вигляд та спосіб життя, тому до наших днів зберігся навіть давній тип будови квітки.

“У себе на батьківщині всі магнолії, в залежності від виду, поділяють на квітуючі взимку або влітку. В Україні вирощують морозостійкі види, більшість яких зацвітають рано навесні… Є види магнолії, що цвітуть пізно навесні або навіть влітку. Наприклад, магнолія оберненояйцевидна (Magnolia obovata), магнолія трипелюсткова (Magnolia tripetala), магнолія лікарська (Magnolia officinalis). Період їхнього цвітіння – травень-червень. Влітку цвіте, й, наприклад, магнолія великоквіткова (Magnolia grandiflora). Період її цвітіння – з червня по вересень. Дерево гарне впродовж всього сезону, бо вічнозелене. Має блискучі шкірясті листки”, — пояснила фахівчиня.

Водночас друге-третє цвітіння дерев науковці все ж частіше вважають аномалією, хоча й кажуть, що це вже стає нормою.

“Останніми роками протягом літнього сезону спостерігається повторне пізнє ‏цвітіння деяких дерев. Це стосується передусім тих, які зацвітають першими ранньою весною. Різке зниження температури після спекотної погоди провокує ці дерева на повторне цвітіння, бо їм здається, що вже настала весна”,пояснила провідна фахівчиня Ботанічного саду ЧНУ Марія Виклюк.

Загалом зміна клімату надалі суттєво впливатиме на вегетацію та різні фази розвитку рослин, які можуть зміститися. Можливо, в недалекому майбутньому повторне цвітіння дерев буде вже не сенсацією, а звичайним явищем, додав доктор біологічних наук, професор Ілля Чорней. 

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору