Інформатор Калуш

ДОЛИНА

Не можуть порозумітися з парохом: мешканці Болехова мітингували в Івано-Франківську

Не можуть порозумітися з парохом: мешканці Болехова мітингували в Івано-Франківську

Під стінами Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ вже кілька разів мітингували мешканці Болехова. Люди вимагають відкликати пароха з церкви святої Параскеви.

У деталях конфлікту розбиралася франківська редакція Інформатора.

Близько року тому парохом церкви святої Параскеви в Болехові став отець Василь Дзяйло. Його стосунки з церковною громадою не склалися одразу. Претензія людей — не порадившись з громадою, священник почав ремонти в церкві, що суттєво збільшило видатки громади… Претензія настоятеля — парафіяльна рада (це дорадчий орган в церкві) нездатна щось організовувати, робити; лише веде контроль над грошами.

У березні парох розпустив парафіяльну раду, з якою не міг порозумітися, та, провівши голосування, зібрав іншу. Але перед цим, у різдвяний час, болехівці заколядували 400 тисяч гривень, які ще більше розсварили громаду.

Парафіяни бажали направити 3/4 із цих коштів на ЗСУ, а решту направити до церкви. Свою мотивацію пояснюють так:

“Ми вважаємо так, якщо ми програємо цю війну, то нам не потрібні будуть ці церкви. Вони будуть або знищені, або спалені. Ми спочатку маємо виграти війну, а тоді розбудовувати храми”, – розповідає Ярослав Паньків, один з противників дій пароха.

Наразі відомо, що в Болехові будується нова церква, окрім попередньої старішої, й зокрема там відбувався благоустрій, а тепер — і її розпис, хоча мітингарі вважають, що вона може діяти й нерозписаною, себто, не на часі витрачати на це кошти.

Парох о. Василь пояснив свою сторону цього питання: церква діє тільки за людські пожертви.

“Церква не є прибуткова організація, але живемо на пожертви людей і завжди, коли потрібно щось вирішити, вони кажуть одну фразу: “ми вирішили”. Навіть гроші за коляду вони вирішили так зробити по-своєму… Церква має один такий раз в році, коли люди йдуть колядувати… ми попередньо перед Різдвом, перед святами ми зустрілися і проговорили цей момент…”, – розповідає священник.

Позиція пароха щодо розподілу наколядованих коштів була така: 50% віддати на армію, 50% – лишити у церкві, щоб церква мала з чого жити цілий рік.

З його слів, парафіяльна рада самовільно розпорядилася більшою частиною коштів й з’ясувати, куди вони пішли, в пароха не вийшло. Звіт, щодо використання цих заколядованих грошей, волонтери, які співпрацювали з цією радою, не надали.

Далі з лютого тодішня парафіяльна рада неодноразово зверталась до Архієпархії, Владики Володимира Війтишина та Блаженнішого Святослава Шевчука щодо цього питання. Проте, зі слів мітингувальників, жодної відповіді на свої листи вони не отримали.

Чим закінчилася акція в Івано-Франківську і чи домоглись люди зустрічі з представником УГКЦ в області, — читайте детальніше у публікації “На церкву чи на ЗСУ: гроші з коляди посіяли розбрат між парохом та парафіянами на Прикарпатті”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору