Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

НСЗУ має претензії щодо лікування інсультів у лікарнях Калуша та Долини

НСЗУ має претензії щодо лікування інсультів у лікарнях Калуша та Долини

У двох медичних закладах Калущини майже не застосовують тромболітичну терапію. Це означає, що пацієнти не отримують у повному обсязі медичне лікування, яке гарантує держава.

Про це сьогодні розповіла в Івано-Франківську голова Національної служби здоровʼя України Наталія Гусак, яку цитує Інформатор.

НСЗУ проводить два види моніторингу — автоматичний та фактичний. Перший здійснюється постійно і передбачає дистанційний аналіз медичних записів в електронній системі охорони здоров’я, другий — вимагає моніторингових візитів до медзакладів або запитів й аналізу їхніх документів. Фактичний моніторинг проводять при виявленні ймовірних порушень під час автоматичного моніторингу, а також при наявності скарг від пацієтів.

“Ми проводимо на постійній основі автоматичний моніторинг. Це — коли без виїзду і без запиту додаткових документів ми можемо сказати, що у закладі щось відбувається не так. І те, що відбувається, воно не приносить користі пацієнтам, які отримують медичну допомогу. По цьому автоматичному моніторингу у нас є претензії до Долинської багатопрофільної лікарні і Калуської районної лікарні”, — зазначила Наталія Гусак.

За її словами, обидва заклади мають все необхідне для того, щоб врятувати життя пацієнтів, які потрапляють до них з інсультами. Однак, вони не виконують в повному обсязі стандарт надання медичної допомоги. Далі вона деталізувала, що тромболітичну терапію в Долинській лікарні застосовують до близько 3% пацієнтів, у Калуській — трішки більше.

“Тобто, якщо зі 111 людей, які потрапили з інсультом у 2024 році , тільки п’ятьом у Долинській лікарні проведено тромболітичну терапію. Це означає, що фактично всі інші не мають можливості отримати в повному обсязі медичну допомогу. Це при тому, що вони мають пакет НСЗУ і держава покриває в повному обсязі відповідне лікування”, — наголосила Наталія Гусак.

За даними НСЗУ, у першому кварталі 2024 року до Калуської ЦРЛ з інсультом потрапили 227 пацієнтів. Тромболітичні препарати застосовували лише у восьми випадках.

Натомість у двох лікарнях області спостерігається високий рівень застосування цих препаратів. Йдеться про Обласну клінічну лікарню та Центральну міську клінічну лікарню Івано-Франківська (19 та 16 відсотків відповідно).

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору