Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Не оновили дані й не стали на облік. Що буде з військовозобов’язаними вже завтра?

Не оновили дані й не стали на облік. Що буде з військовозобов'язаними вже завтра?

Необхідно розрізняти відповідальність тих громадян, хто перебуває на обліку, але не оновив свої персональні дані у 60-денний термін та тих, хто не перебуває на військовому обліку, не став на військовий облік та не оновив свої персональні дані у період з 18 травня до 16 липня.

Про це йдеться у відповіді Міноборони виданню РБК-Україна, яке цитує Інформатор.

У Міноборони зазначають, що громадяни, які перебувають на обліку, але не оновили свої персональні дані у визначений термін можуть бути притягнуті до відповідальності за частиною третьою статті 210-1 КУпАП (порушення законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію).

Натомість, ті, хто не перебувають на військовому обліку і не стали на нього, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності за частиною третьою статті 210 КУпАП (порушення правил військового обліку), а у випадку ухилення від військового обліку після попередження керівника ТЦК СП — до кримінальної відповідальності за частиною першою статті 337 Кримінального кодексу України (далі — ККУ), та до адміністративної відповідальності за частиною третьою статті 210-1 КУпАП (порушення законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію).

Однак, в Міноборони звертають увагу, що автоматичного притягнення до відповідальності не передбачено.

Що стосується громадян, які порушують правила військового обліку або законодавство про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, ТЦК СП направлятиме письмове повідомлення до органів Національної поліції України щодо їх затримання та доставлення до ТЦК з метою притягнення до відповідальності та забезпечення виконання військового обов’язку.

Повістки, сформовані за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, після накладення керівником ТЦК кваліфікованого електронного підпису можуть:

  • централізовано друкуватися разом з описом вкладення і надсилатися військовозобов’язаним та резервістам засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення;
  • вручатися військовозобов’язаним та резервістам під час оповіщення.

Визначення обсягу мобілізаційного ресурсу здійснюється на рівні вищих органів військового управління держави, тому не всі, хто виконав вимоги нового закону про мобілізацію щодо оновлення персональних даних підлягатимуть мобілізації, зауважили у відомстві.

Якщо затримують того, хто не оновив дані, то яка його доля далі: везуть до ТЦК та СП, штрафують чи й те і інше? Що буде з “ухилянтами” після штрафу: мобілізація?

Притягнення громадянина до адміністративної відповідальності за частиною третьою статті 210-1 КУпАП жодним чином не звільняє його від виконання свого військового обов’язку. Тому такі громадяни можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період у загальному порядку.

До теми: Витяги друкуватимуть всю ніч? У калуському ЦНАПі змушені працювати понаднормово

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору