Інформатор Калуш

ДОЛИНА

У Долині мешканці гуртожитку просять дозволити їм приватизувати кімнати

У Долині мешканці гуртожитку просять дозволити їм приватизувати кімнати

Кілька років тому розпочали процедуру переведення гуртожитку “Дружба”, що на вулиці Грушевського у Долині, у багатоквартирний будинок. Але ковід, а потім війна завадили цим планам. Відтак донині мешканці не можуть приватизувати свої кімнати.

Проблему озвучили на сесії міської ради, пише Інформатор.

Від імені мешканців гуртожитку виступила жінка, яка назвалася Любов’ю Петрівною. Вона пояснює: ще у 2020 році на рівні міста був розроблений план реконструкції на 2020 рік, який у 2021-му мав пройти відповідну експертизу й корегування, а тоді мала відбутися і сама реконструкція. Але до сьогодні ніяких робіт не проведено.

“Усе впиралося у кошти. Жителям гуртожитку пояснювали, що війна і ковід… Ми провели збори і однозначно проголосовано всіма жителями про те, щоб залишити гуртожиток в цьому ж статусі та надати право приватизувати кімнати без проведення реконструкції. Оскільки це все впирається у великі кошти, яких нема і не буде, напевно, то ми пропонуємо такий шлях. Також і допоміжні приміщення у гуртожитку передати жителям у сумісну власність. А після того ми створимо ОСББ і будемо самі управляти гуртожитком. Це таке прохання від жителів, підтримайте таке рішення”, — зазначила долинянка.

Міський голова Долини Іван Дирів прокоментував, що гуртожиток свого часу передала “Укрнафта”. Але не просто передала, а виділила і певну суму коштів для проєкту реконструкції.

“Дійсно таке було. Але в 19-му році почалася епідемія ковіду і кошти були спрямовані на боротьбу з цією епідемією. Відповідно — це не зробили. Далі — війна… Тому якось так”, — зазначив посадовець.

За його словами, без проєкту реконструкції передати гуртожиток неможливо.

“Наш юридичний відділ каже, що це робити неможливо. Ми є органом місцевого самоврядування і повинні діяти в межах законодавства. А законодавством передбачено, що передача гуртожитку громадянам можлива після розробки проєкту реконструкції, то значить має бути проєкт реконструкції і ніяк інакше”. 

Проєкт реконструкції дасть змогу перевести гуртожиток у багатоквартирний будинок. Тоді мешканці отримають змогу приватизувати квартири. Щоправда, як було зазначено на сесії, є інший шлях: залишити споруді статус гуртожитка і дозволити приватизувати кімнати.

Міський голова доручив підлеглим вивчити це питання з юридичної точки зору і “розмалювати дорожню карту”.
ФОТО ілюстративне

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору