Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Хто має вивозити сміття із Лімниці?

Кущі та берегова зона річки Лімниця в Калуській ТГ закидана сміттям. Хто ж відповідає за вивіз сміття із річки?

Ділиться Інформатор.

У коментарі Інформатору, начальник управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради, Тарас Фіцак повідомив, що вивезенням сміття із річки займається “Еко-Прикарпаття”. Це здійснюється на безоплатній основі:

“За вивіз сміття місто не платить. “Еко-Прикарпаття” робить це безкоштовно. Тобто меценатна допомога Калуській громаді.”

На відповідь чи забирають у підприємстві сміття, що знаходиться на березі річки, посадовець відповів, що підприємство надає виключно послуги із вивезення сміття, а не його збору:

“Якщо “Еко-Прикарпаття” приїжджає і бачить, що навколо контейнера є сміття, то звісно, що вони його прибирають. Якщо вони далі контейнерів, тобто у кущах, то вони не будуть їх прибирати. Вони надають послугу забирання цього сміття.” — відповідає Тарас Фіцак.

Начальник управління ЖКГ додає, що місто може лише організовувати толоки і періодично це робить:

“Якщо є потреба, то деколи організовуємо толоки, але коли велика трава, то сміття важко знайти, а от весною зійшов сніг. Цього року, ми на кожній локації вивезли по машині того сміття”, — ділиться посадовець

До теми — Чи прибирають калушани за собою на річці?

Як калушани біля майбутнього центру реабілітації “4.5.0. Прикарпаття” весняну толоку організували | ФОТОРЕПОРТАЖ

Начальниця відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавста Калуського міського управління головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Ірина Нітух стверджує, що у відпочинковій зоні облаштовано сміттєві баки, а викидання сміття залежиться від культури і свідомості самих громадян:

“Це питання актуальне. Все залежить від свідомості і культури кожного відпочивальника, котрий хоче тим займатися. Є облаштований на відпочинковій зоні сміттєвий контейнер. Ясна річ зовсім безсовісно викидати сміття на березі річки, під кущі, аніж у контейер. Вздовж берега річки, де є стихійні зони відпочинку є наявні контейнери і по мірі їх наповнення вони звільняються. Культура потребує виховання”,  відповіда Ірина Нітух.

Тарас Фіцак додав, що якщо виявлено стихійне сміттєзвалище, то його оперативно ліквідовують:

“Якщо є якісь стихійні сміттєзвалища, то ми їдемо і їх ліквідовуємо. Якщо вони стихійні і об’ємні. Як правило, люди самі прибирають. Якщо одна компанія смітить, то друга компанія прибирає. Не можна сказати, що воно є якимось масовим явищем”. 

Нагадаємо, що нещодавно журналісти Інформатора відправилися на Лімницю, щоб дізнатися чи збирають калушани за собою сміття. Результати були невтішними. Контейнери присутні, але напівпусті.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору