Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як пітніють собаки і чи шкодить їм спека? | Пояснення ветеринара із Калуша

Тварини не менше від людей страждають від нестерпної спеки, що охопила всю територію України. Досить часто чотирилапим дуже не просто, коли температура повітря перевищує 30 градусів тепла.

Ділиться Інформатор.

Лікар ветеринарної медицини Сергій Стратій із Калуша розповідає, що собаки також дуже сильно пітніють. Однак, цей процес відбувається зовсім іншим способом, ніж у людини чи, до прикладу, коня:

“Собаки та коти пітніють також, але в них немає, як у людей чи коней, великої кількості потових залоз по всьому тілу, тому собаки охолоджують себе, окрім купання в прохолодній воді, активним випаровуванням слини, тобто через язик. Такі ситуації ми можемо бачити повсюди — на вулицях чи вдома”.

Досить часто, прогулюючись вулицями міста, бачимо собак, що інтенсивно “хекають”. Це означає, що собаки потребують, як мінімум, відновлення водного балансу.

Як можна допомогти своєму улюбленцю або вуличному хвостатому?

Щоб допомогти своїм улюбленцям перенести спеку, лікар ветеринарної медицини радить наступне:

“По-перше, та водночас найпростіше — забезпечити свого улюбленця достатнім рівнем води, по-друге — зручним місцем, де тварина може перебувати без потрапляння туди прямих сонячних променів, бажано, щоб там була прохолодна підлога або спеціальні холодні коврики (так і такі зараз вже є)”.

“Ну і найголовніше — не залишайте своїх домашніх улюбленців в закритих та погано провітрюваних приміщеннях: таких як, закрита машина, або балкон без доступу до свіжого повітря в таких умовах тварина може дуже швидко перегрітись, або й загинути”, — підсумовує Сергій Стратій.

Ну а для вуличних тварин-безхатьків найпростіше, що може зробити будь-хто з людей — поставити мисочку для пиття та дбати, щоб у ній завжди була свіжа водичка.

Миска для води у одному із під’їздів Калуша

Місце водопою біля офісу Інформатора

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору