Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Трикутник під опікою Богородиці: біля Калуша на місці, де часто стаються ДТП, встановлять “Оранту”

Місце, де часто стаються ДТП, мешканці села Пійла хочуть “віддати” під опіку Матері Божої. Спершу була ідея встановити тут хрест, потім — двометрову кольорову статуетку Богородиці. Та зрештою на цьому місці має постати “Оранта”.

Подробицями місцевий мешканець Федір Костур поділився із Вікнами, пише Інформатор.

Як ідеться в публікації, 7 квітня на вулиці Добрівлянській сталася смертельна ДТП: пасажирка, 1937 року народження, загинула, а водійка автівки з травмами потрапила до лікарні. Саме тоді у місцевих мешканців виникла ідея освятити це місце, а незабаром — встановити скульптуру.

“… хтось сказав, що треба поставити хрест, бо тут часто стаються автоаварії, і освятити це місце. З цією ідеєю я пішов до священника о. Миколи Крушеця. Він сказав, що може б встановити статую Божої Матері. Бо така є на вулиці Долинській, на Писарській і буде на Добрівлянській — своєрідний трикутник під опікою Богородиці”, — каже Федір Костур.

На цій ділянці дороги, від перехрестя вулиць Львівська — Добрівлянська до мосту через річку Лімниця, аварії стаються досить часто. Багато випадків, коли немає потерпілих і учасники відбулися переляком, витягли авто з придорожніх канав і роз’їхалися, офіційно не фіксується. Причинами цих ДТП є перевищення швидкості, відсутність тротуарів для пішоходів і велосипедистів, які часто спричиняють аварії.

Для втілення ідеї Федір Костур звернувся до скульптора Ігоря Семака. Роботи погодилися профінансувати підприємці. Спочатку думали встановити двометрову кольорову статуетку Божої Матері, яку побачили в інтернеті. Проте, за пропозицією скульптора, вирішили на цьому місці поставити “Оранту”. Це — один з основних типів зображення Божої Матері. Її завжди зображають з руками, піднятими вгору для молитви. Цей жест звернений до Бога з благанням чи проханням.

Водночас для безпеки дорожнього руху мешканці вул. Добрівлянської пропонують:

  • встановити на повороті зі сторони в’їзду на територію зони водозабору (напроти автошколи) дорожнє дзеркало сферичне;
  • таке ж дзеркало встановити на перехресті вулиць Львівська — Добрівлянська, щоб рухаючись з вокзалу було видно закриту ділянку дороги з боку Івано-Франківська;
  • прибрати при виїзді із заправки WOG наказовий знак 4.2 “Рух праворуч”;
  • розглянути доцільність влаштування на ділянці дороги міст через річку Лімниця — вул. Львівська “лежачого поліцейського”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору