Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші хочуть дослідити 75 соляних криниць та первісні штольні

У Калуші хочуть дослідити 75 соляних криниць та первісні штольні

У Калуші планують обговорення програму досліджень локацій, пов’язаних зі Струковою горою, досліди пагорби і штольні. А відтак — облаштувати визначні локації.

Повідомляє Інформатор.

Про серйозну дослідницьку роботу повідомляють на сторінці музейно-виставкового центру Калуської міської ради. Що цікаво — до участі в заході запрошують внутрішньо переміщених осіб, військових та їхні родини, гостей та жителів міста, краєзнавців, учнівську та студентську молодь.

Отож, 21 липня о 13:00 у Краєзнавчому музеї Калущини відбудеться вже третє засідання Краєзнавчого клубу, який діє при музейно-виставковому центрі.

Орієнтовна програма засідання:

1 частина (відбудеться в приміщенні Краєзнавчого музею) передбачає обговорення програми досліджень локацій, пов’язаних зі Струковою горою: Замкового фільварку; Струкового городища і могильника; 75 соляних криниць; солеварень “Шипьолка”, “Барбара” і “Могила”; первісних штолень та переробних цехів XVIII –XIX століть.

2 частина (відбуватиметься на природі) передбачає експедицію локаціями Струкової Гори, зокрема, обстеження вершини поблизу Пагорба Слави, урочищ “Жолоби” і “Шипьолка”. На цьому етапі дослідники фіксуватимуть та робитимуть опис штолень, залишків вентиляційного ствола та видобувних і переробних споруд на берегах річки Сівки.

3 частина (буде виконуватися впродовж 2-3 тижнів) передбачає розробку концепції досліджень з метою облаштування визначених локацій:

  • первісних 75 соляних криниць;
  • трьох солеварних комплексів з вежами і Шибами;
  • перших переробних цехів, описаних в люстраціях і позначених на карті Аппенцеллєра.

Далі музейники та дослідники планують вироблення методів музеєфікації (з елементами історичної реконструкції) досліджуваних локацій. Проектування екскурсійного маршруту з необхідним туристичним облаштуванням (відповідно до розробленого на початку 2022 року грантового проекту).

УВАГА!!! Всі, має бажання брати участь у другій експедиційній частині роботи Клубу, яка відбуватиметься на природі просимо одягтися у спортивне спорядження.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору