Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Яблучний, Медовий та Горіховий Спас: уточнюємо дату свят

Яблучний, Медовий та Горіховий Спас: уточнюємо дату свят

Яблучний, Медовий та Горіховий Спас: цього року відзначитимемо їх раніше. Адже після минулорічного переходу церкви в Україні на новий календар, дати їх відзначення перенесено.

Усі три свята присвячені Ісусу Христу. У цьому році відзначатимемо їх на 13 днів раніше від звичних дат, нагадує Інформатор.

Першим відзначають Медовий Спас. В народі його також називають Маковієм. Цього дня віряни вшановують три святині: Животворящий Хрест Господній, Образ Спасителя та ікону Володимирської Божої Матері, пише ДТ. Раніше це свято відзначали 14 серпня. У 2024 році Медовий Спас святкуватимуть 1 серпня.

Через декілька днів після Маковія відзначається Яблучний Спас. Інша назва – свято Преображення Господнього. На це свято існують традиції, що стосуються плодів нового врожаю. Згідно з правилами, їх можна було пробувати лише після освячення у церкві під час свята Преображення. В цей день традиційно готують страви з яблук та розпочинають збирання врожаю. Яблучний Спас в цьому році буде 6 серпня.

Завершується цикл Горіховим Спасом, який раніше відзначали 29 серпня. Це свято присвячене перенесенню Нерукотворного образу Господнього до Константинополя. Але у 2024 році Горіховий Спас святкуватимуть раніше – 16 серпня.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору