Калуш До сайту

Як вибрати найсмачніший кавун? Корисні поради від досвідченої продавчині

Стиглий кавун чи ні допоможе визначити вода. А от занадто сухий хвостик має насторожити. 

Інформатор підготував для читачів добірку порад, які допоможуть придбати найсмачніший кавун.

Хоча вважається, що найсмачніші кавуни — наприкінці літа, але ця ягода заполонила вже всі ринки і магазини нашого міста. Ціни поволі опускатися… Тож, так і хочеться насолодитися приємним смаком.

Але як вибрати стиглий і солодкий кавун? Це завдання — не з простих. Ось кілька підказок:

Подивіться на розмір

Для кавуна він важливий! Ідеальні — в межах 6-7 кілограмів, розповідає продавчиня на калуському ринку. Вона торгує кавунами (та іншими сезонними овочами й фруктами) вже більше 10 років. Каже: коли кавун має занадто великі розміри, то є вірогідність, що його щедро підживлювали.

Оцініть хвостик і бочок

У хвостику кавуна цінним є місце його переходу в саму ягоду. Воно має бути не надто сухим, а от місце довкола якраз навпаки. Це буде ознакою того, що кавун забраний із поля не так давно. Зовсім безхвостих кавунів, радить жінка, брати не варто. Швидше за все — його відірвали ще зеленим і при транспортуванні він засох. Так само краще уникати занадто зелених хвостів — це ознака незрілості ягоди.

Щодо самого кружечка біля хвостика, то за ним визначають “хлопчиків” (він вузенький) та “дівчаток” (широкий).

Кавун, який дозрівав природнім шляхом на баштані, обов’язково буде мати характерний злежаний бочок. Колір цієї плями точно не має бути білим, швидше — жовтим або навіть близьким до коричневого.

Як стукати і навіщо топити?

“Щоразу бачу, як покупці ляскають кавуни по боках або навіть стискають обома руками наче хочуть розчавити. Це робиться для того, щоб послухати, який звук у кавуна”, — пояснює співрозмовниця.

Виявляється, стиглий плід буде давати більш дзвінкий звук, а нестиглий — глухий.

Ще один спосіб перевірки кавуна на стиглість — кинути його у воду. Стиглі — спливають а поверхню.

До теми: Скільки коштують кавуни у Калуші на початку врожайного сезону? | Моніторинг цін

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08