Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Стали більш доступними. Волонтери провели акцію із очистки гірських стежок на Калущині

Протягом 11-14 липня волонтери здійснили прорізку стежки між Попадями, що на Калущині. 

Ділиться Інформатор.

За словами активістів, це третя і найважча акція по прочистці Східно-Карпатського туристичного шляху в районі Коретвини-Попаді. У коментарі Інформатору, один із учасників акції, волонтер Віталій Бойко повідомив, що історія із прорізання стежки у районі Попадем розпочалася декілька років тому та вже налічує три акції:

Наш шлях як волонтерів розпочався в 2021му році, коли ми за організації ПроПоходів брали участь у прорізці Туристичного Шляху “Старий Кордон”

Історія прорізок в районі Попаді почалася кілька років тому, коли в листопаді ми спробували пройти маршрут Грофецько-Попадійським кільцем (через Коретвину, Попадю і Грофу).

Фото: Віталій Бойко

Ідея прочистки гірської стежки на Рожнятівщині зародилася тоді, коли вони зрозуміли, що у випадку чиєїсь травми буде важко здійснити його транспортування через поганий стан маршруту:

“Маршрут тоді був у настільки поганому стані, що невеликий снігопад перетворив його на надскладне випробування – місцями стежка абсолютно не читалася, важко було знайти напрямок руху, а продирання через засніжений жереп забирало занадто багато сил. Швидкість руху була не більше 400 метрів на годину.

Маршрут ми так і не пройшли — з міркувань безпеки розвернулися перед Попадею. Група була сильна і підготовлена, та чудово справилась з випробуванням. Але лякало усвідомлення того, що рятувальні роботи у випадку чиєїсь травми можуть бути надзвичайно складними. Саме тоді зародилася ідея прочистки даного маршруту.

Віктор стверджує, що це вже третя така акція у цьому районі. Попередні дві були зі сторони Коретвини, а остання по стороні Попаді. Важкості просування надавала спеку, тому окрім інструменту вони переносили ще бутлі із водою. Проте, активісти прочистили спуск з Малої Попаді до Попаді та повністю прорізали найжорсткішу частину на перемичці між Попадями. Жереп там був таких розмірів і висоти, що троє відкидачів ледь встигали за однією пилою. Також косметично підправили найскладніші місця, де жереп повністю перекривав стежку, на спуску з Попаді до Малої Попаді та з Малої Попаді до Паренків:

“Тепер там все йдеться, але стежка все ще потребує повноцінного відновлення і вистачить її максимум років на три.”, – додає Віталій

На завершення в кількох місцях, волонтери освіжили траверс Паренків. Відновили стежку в двох надзвичайно небезпечних місцях, де чагарник зсунув її майже в урвище:

“Сам траверс доволі цікавий. Можна побачити невелике озерце та красивий водоспад. Проте є кілька блудових місць здебільшого завдяки вирубкам та свіжим лісовозним дорогам. Місцями стежка доволі вузька і проходить доволі крутим схилом, то ж варто бути дуже обачними в негоду. Але загалом – чудовий варіант закільцювати маршрут через Грофу-Паренки без підйому на Попадю. Загалом, враховуючи всі обставини, акція вдалась на славу”, – розповідає Віталій.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору