Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Собача гіпертермія: як розпізнати тепловий удар та що слід зробити першочергово?

Менші вухастики теж піддають впливу сонячних променів та схильні до отримання сонячних та теплових ударів. Слід якомога раніше розпізнати симптоми хвороби та здійснити необхідні заходи медичної допомоги.

Ділиться Інформатор.

Тварини також схильні до отримання теплових чи сонячних ударів. Досить часто собаки отримують теплові удари, коли довго перебувають у задушливих приміщеннях, що погано вентилюються або ж не мають доступу до холодної питної води. Лікар ветеринарної медицини Сергій Стратій розповів журналістам Інформатора, як розпізнати тепловий удар у собак та що у таких випадках необхідно робити:

“Якщо з якихось причин тварина отримала тепловий удар, який ви можете це розпізнати по пришвидшеному диханню та серцебиттю, послабленню або втраті свідомості, а також підвищенням температури, в таких випадках потрібно тварину якомога скоріше накрити прохолодною мокрою тканиною. Якщо це можливо дати пити чисту холодну воду. Надалі, не втрачаючи час, слід звернутись в ветеринарну лікарню. Пам’ятаймо, що ми відповідальні за тих кого приручили”, — розповідає лікар ветеринарної медицини

Перша допомога собаці при виявленні у неї теплового удару:

  • Собаку потрібно перемістити у затемнене прохолодне місце (або тінь) та поставити тварину на рушник або прохолодну підлогу (землю).
  • Якщо собака перебуває у свідомості — потрібно дати їй попити. Напувати краще часто, але невеликими порціями. Не можна вливати в рот воду собаці, яка непритомна. Також не варто використовувати лід або дуже холодну воду для тварин з перегрівом. Це спричинить звуження підшкірних кровоносних судин, що погіршить здатність до охолодження, пояснює ветеринарна лікарка Аліна.
  • Далі потрібно виміряти ректальну температуру тіла, якщо вона нижче 39.5 °C, переходьте до 6 пункту. Якщо температура вище 39.5 °C, переходьте до 4 пункту й вимірюйте температуру кожні 2-3 хвилини.
  • Шерсть собаки можна намочити прохолодною водою. Теж можна ненадовго прикласти лід або заморожені продукти (загорнуті в рушник або ганчірку) до грудей, живота і внутрішніх поверхонь стегон. Аліна каже, що улюбленця не можна охолоджувати швидко. Занадто сильне переохолодження також небезпечне для здоров’я.
  • Охолодження потрібно припинити, коли температура тіла опуститься до 39 °C. Далі розітріть собаку рушником, щоб трохи висушити шерсть і запобігти подальшому і надмірному охолодженню.
  • Стежте за собакою і дайте йому можливість відпочити та пити воду невеликими порціями.
  • Тварину, яка постраждала від теплого удару, потрібно якнайшвидше відвезти до ветеринарної клініки, щоб запобігти ускладненням і та оцінити стан собаки (можливо будуть потрібні подальші процедури, аби допомогти тварині).

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору