Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Працівник міліції засвітив плівку”: з історії провалля на вулиці Пархоменка наприкінці існування срср

Тепер це вулиця Вітовського, а у 1987 р., на момент виникнення провалля, Калуш входив до складу срср. Тому оприлюднення будь-якої правди суворо контролювалося і не допускалося з боку органів влади. 

Ділиться Інформатор.

Більшість старшого покоління пам’ятає випадок виникнення провалля, що сталося на тодішній вулиці Пархоменка у 1987 р. Науковець Юрій Садовий на засіданні історичного клубу, що відбувся сьогодні у музеї Калущини пригадав, як будучи студентом 3 курсу фотографував провалля, але через дії представника міліції юнак їх втратив:

“На Пархоменка тоді було провалля у 1987 році. Я якраз приїхав на вихідні перед практикою. Татові вночі подзвонили. Ну то вечір був, сьома година і викликали туди. То вихідний день був, Зелені свята. Він мені дзвонить і каже: “Бери фотоапарат і йди фоткай. Може колись пригодиться”. Я прийшов на Пархоменка, квадратні очі. Такі тріщини, провалля поперек вулиці, стовпи похилилися. Я давай то все фотографувати ті тріщини. Виклацав цілу плівку. Кінець та йду додому. Доходжу до Пушкіна (суч. вулиця Героїв України), на повороті стоїть сивий дідок і біля нього майор міліції. Той дідок показує, майор мене кличе, а я як комсомолець підходжу до нього. Він мовчки знімає з мене фотоапарат, відкриває кобуру, відкриває той затвор. Виймає ту плівку, засвічує її і каже: “Йди звідси. Ось така історія. Боялися, щоб така гірка правда була відома”.

Зрештою, у 2021 р. “Вікна” опублікували історичні фото провалля, що відбулося майже 40 років тому. Фотографії із колекції того ж таки Юрія Садового оприлюднив у соцмережах Віктор Павлів. То зрештою невідомо чи через дії міліціонера втратилася вся плівка, але все ж таки деякі фото збереглися. Швидше за все ці фото пізнішої давності, а ті що були зроблені в день провалля безслідно зникли. Тому ми можемо глянути на фото червня та вересня 1987 р. і лише уявляти які були наслідки цього провалля у день його виникнення…

“Осідання тоді охопило 0,6 га площі. Глибина становила до 8,5 метра. Під загрозою опинилося майже два десятки будинків. Тоді під землю пішло близько сорока тисяч метрів кубічних ґрунту разом із будинками, гаражами, господарськими будівлями та садами.”, — йдеться у статті “Вікон”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору