Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

День підняття синьо-жовтого прапора над Києвом: символ свободи та незалежності

День підняття синьо-жовтого прапора над Києвом: символ свободи та незалежності

24 липня 1990 року став історичним днем для України, коли над будівлею Київської міської ради урочисто підняли національний синьо-жовтий прапор. Ця подія знаменувала початок відродження української національної свідомості та боротьби за незалежність.

Інформатор посилається на Генеральний штаб ЗСУ.

24 липня 1990 року над Київрадою було піднято національний синьо-жовтий прапор, що стало потужним символом опору радянському союзу. Це відбулося за 13 місяців до проголошення незалежності України і стало однією з ключових подій української революції 1990-1991 років. Прапор, освячений біля Софіївського собору, урочисто підняли над будівлею Київської міської ради.

Підняття прапора викликало сильний емоційний підйом серед жителів майбутньої країни. Близько 200 тисяч людей зібрались на Хрещатику, щоб підтримати цю подію. Варто зазначити, що востаннє до цього національний прапор майорів над Києвом у червні 1920 року під час відступу військ Симона Петлюри та Юзефа Пілсудського.

Ця подія стала важливим кроком у національно-визвольній боротьбі українців за відновлення своєї держави.

За тиждень до підняття прапора над Києвом, 16 липня 1990 року, Верховна Рада України ухвалила Декларацію про державний суверенітет України. Це стало значущим стимулом для національної самоідентифікації українців. У цей період національний рух в Україні набрав обертів, і національна символіка поступово витісняла радянську.

Попри відсутність кворуму в міськраді Києва, який завадив офіційно затвердити рішення про підняття прапора, кияни самостійно організували мітинг і домоглися свого.

Підняття українського національного прапора на прапорній щоглі біля будинку Київської міської ради на Хрещатику. Київ, 24 липня 1990 року

Підняття українського національного прапора на прапорній щоглі біля будинку Київської міської ради на Хрещатику. Київ, 24 липня 1990 року

Перед підняттям синьо-жовтий прапор був освячений у Софійському соборі архімандритом Володимиром (Романюком), майбутнім патріархом УАПЦ. Кияни чергували біля флагштока, щоб захистити прапор від можливих спроб його зірвати.

Проте Київ не став першим містом, де було піднято синьо-жовтий стяг. До цього це зробили у Стрию, Львові, Дрогобичі, Тернополі та Житомирі.

Підняття прапорів

23 серпня 1991 року синьо-жовтий прапор був внесений до сесійної зали Верховної Ради, а 4 вересня його урочисто підняли над будинком парламенту. Пізніше національному прапору було надано статус офіційного прапора України.

.День прапора на державному рівні відзначається щорічно 23 серпня.

Прапор

Нині прапор, піднятий над Київрадою у 1990 році, зберігається в Національному музеї історії України

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору