Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Електронний кабiнет пацієнта — що це і коли з’явиться у “Дії”?

Електронний кабенет пацієнта — що це і коли з'явиться у "Дії"?

Цього року в Україні планують запровадити особистий кабінет пацієнта в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). З його впровадженням українці зможуть самі зареєструвати себе як пацієнта в ЕСОЗ, обрати сімейного лікаря та укласти з ним декларацію.

Ділиться Інформатор Калуш, покликаючись на Інформатор Україна.

Створенням такого кабінету займаються Міністерство охорони здоров’я спільно з “Дією”, Мінцифрою, Нацслужбою здоров’я та медичними інформаційними системами (МІС). В результаті усі українці, незалежно від регіону чи закладу охорони здоровʼя, зможуть скористатися цифровими медичними послугами та отримати доступ до даних про себе, обрати сімейного лікаря та укласти з ним декларацію. Швидко та без черг у лікарнях.

Особистий кабінет пацієнта буде доступний для всіх — зайти в нього можна буде або через звичну МІС (яка слугуватиме своєрідними “воротами”), або через “Дію”.

До слова, наразі пацієнти можуть переглянути дані про себе та скористатися пацієнтськими сервісами лише тієї МІС, яка встановлена у їхньому закладі охорони здоровʼя (наприклад, медична система Helsi).

Повідомляється, що у новому застосунку буде доступний лише медичний документ — декларація із сімейним лікарем. А вся медична інформація залишиться в загальноукраїнській базі ЕСОЗ.

“У застосунку не відображатимуться діагнози, результати аналізів та прийомів. “Дія” — це все ж портал адміністративних послуг. Це просто застосунок з адміндокументами. Грубо кажучи, через “Дію” ви отримуєте доступ до ще одного реєстру”, — уточнив Євген Донець, керівник медичного сервісу Helsi.

Також він зазначив, що пацієнти зможуть на вибір — у “Дії” або Helsi — укладати декларацію з лікарем або розривати її, змінювати номер телефону, прізвище або місце проживання. Інформація синхронізуватиметься між застосунками через збереження у центральній базі даних ЕСОЗ.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору