Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Житель Підмихайля здавав в оренду сім-карти для росіян, але тепер сяде за грати

Зловмисник із Калуського району скупив близько 10 700 сім карт, які надавав в оренду для російського онлайн-сервісу. Представники рф отримали можливість здобувати й підробляти інформацію та заподіювати шкоду інформаційній безпеці України.

Ділиться Інформатор.

19 липня 2024 р. у Єдиному державному реєстрі судових рішень було оприлюднено вирок жителю Підмихайля, який створював тисячі акаунтів для представників держави-агресора. Калуський міськрайонний суд визнав винним, раніше не судимого жителя села Підмихайля, у вчиненні кримінальних правопорушень за двома статтями – ч. 2. ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) та ч. 1 ст. 209 (легалізація майна, одержаного злочинним шляхом) КК України.

За матеріалами справи відомо, що у червні 2018 р. злочинець відвідував групи у месенджері “Telegram”, де дізнався про можливість за допомогою спецобладнання надавати в оренду російських сервісам за певну оплату віртуальні номери мобільних телефонів. Встановивши зв’язок з іншою злочинною стороною домовився про купівлю спеціального обладнання, що втручається в роботу інформаційних, комунікаційних мереж.

Окрім цього, громадянин України купляв SIM карти, яких за період від 25 листопада 2018 по 23 липня 2021 рр. було використано близько 10 700 сім-карток мобільного оператора “Київстар”, та поміщав в SIM-банки, які переводили отримані дані на російські сервери. Співпрацю із росіянами розпочав наприкінці листопада 2018 р., перед цим купивши на AliExpress спеціальний SIM-банк з функцією зміни ІМЕІ на 8 плат розширення для сім-карт оператора мобільного зв’язку з можливістю їх “гарячої” заміни. Також за 10 тисяч гривень купив в певної особи ще один SIM-банк з можливістю зміни IMEI на 32 плати розширення.

Пізніше на ноутбуці зловмисник встановив певне програмне забезпечення і розпочав працювати на російській онлайн-платформі за місцем своєї реєстрації.  Чоловік купляв на OLX сім-карти “Київстару” та завдяки Sim-банкам забезпечував їх заміну, щоб забезпечити діяльність “ботоферм”. Внаслідок злочинних дій, росіяни отримали “можливість здобувати інформацію, підробляти її, блокувати, спотворювати процес обробки інформації, тобто негативно впливати на інформаційний простір та заподіювати шкоду інформаційній безпеці України”.

Калуський міський суд встановив, що злочинні дії жителя Підмихайля принесли оператору мобільного зв’язку “Київстар” майнову шкоду у розмірі 290 567,15 грн.  Як відомо, з одного мобільного номера, злочинець заробляв від 40 до 150 російських рублів. Відтак, здача в оренду мобільних номерів, принесла зловмиснику з Калуського району  703 200,83 російських рублів, що еквівалентно 258,9 тис. грн. Зокрема,з 2018 по 2021 р. чоловік використав 712 унікальних мобільних номерів ПрАТ “Київстар” з відповідних 10 700 карток даного оператора мобільного зв’язку.

Обвинувачений, допитаний у судовому засіданні, інкриміновані йому кримінальні звинувачення не визнав та відкинув. Також не визнав цивільного позову, аргументуючи, що не завдав ніякої матеріальної шкоди. У свій захист, житель Підмихайля заявив, що для реєстрації в Інтернеті необхідно смс-код, що підтверджений номером мобільного телефону.

“Приблизно в кінці 2018 року в мережі Інтернет він побачив сайт, на якому була можливість придбати смс-код для підтвердження реєстрації. На цьому сайті також була можливість продавати такі смс-коди для активації із своїх сім карт стартових пакетів. З`ясувавши інформацію на сайті, він побачив, що для цієї роботи необхідні сім карти стартових пакетів, а також обладнання, в яке можна вставити певну кількість сім карт і підключити до ноутбука. Тому, в кінці 2018 року він придбав певну кількість стартових пакетів “Київстар”, “Лайф”, “Водафон”. Також придбав два пристрої для роботи, один – на 8 сім карт, інший – на 32 сім карти, оскільки обладнання сайт не надає. На сайті була інструкція щодо підключення обладнання. Таким чином він почав продавати смс-коди для активації зі своїх стартових пакетів. З кожної активації сервіс отримував 25% комісії. Після цих дій сім карти залишались робочими та придатними для подальшого використання.”, – йдеться у вироку суду

У ході розгляду кримінальної справи та зібравши усі докази, Калуський міськрайонний суд призначив підсудному покарання у вигляді позбавлення волі на 4 роки з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та в органах, що надають інформаційні послуги строком 2 роки (за ч. 2 ст. 361 КК України). Також, відповідно до ч. 1 ст. 209 КК України засудив до 3 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та в органах, що надають інформаційні послуги строком 1 рік, з конфіскацією майна, яке є його власністю.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору