Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Геомагнітні бурі: Що варто знати та чи є підстави для хвилювань

Магнітні бурі

У медіа та соцмережах часто з’являються повідомлення про те, що жителям Землі варто підготуватися до потужних магнітних бур. Раніше таких повідомлень було мало, але чи це означає, що магнітних бур тоді не було?

Інформатор розібрався, звідки вони беруться та чи дійсно вони небезпечні, посилаючись на BBC.

Як виникають магнітні бурі?

Сонце постійно проявляє електромагнітну активність, яка час від часу посилюється. Корональні діри, викиди корональної маси та сонячні спалахи призводять до викиду великої кількості заряджених частинок у космос.

Ці частинки розносяться сонячним вітром в усіх напрямках, у тому числі й до Землі.

Земля має сильне магнітне поле, яке виконує функцію захисного купола, оберігаючи життя на планеті від небезпечних космічних явищ.

Коли заряджені частинки досягають Землі, вони взаємодіють із цим захисним “щитом”. Магнітне поле починає коливатися, змінюватися та збурюватися – це і є магнітні бурі.

Фактично, магнітні бурі – це реакція магнітного поля Землі на зовнішні чинники.

Якими можуть бути наслідки магнітних бур?

Наслідки можуть бути різноманітними. Наприклад, завдяки магнітним бурям виникають полярні сяйва. Проте, магнітні бурі частіше пов’язують із можливими проблемами, такими як збої в роботі електромереж, телефонного та супутникового зв’язку, навігаційних систем тощо.

Найбільша геомагнітна буря в історії спостережень сталася в 1859 році, викликавши серйозні збої в роботі телеграфу в Європі та Америці.

Якщо подібна буря сталася б сьогодні, коли технології є значно більш інтегрованими в наше життя, це могло б спричинити катастрофічні наслідки та багатомільярдні збитки.

Під час одного з недавніх спалахів, північне сяйво було видно навіть над Україною.

Під час одного з недавніх спалахів, північне сяйво було видно навіть над Україною.

Чи впливають магнітні бурі на самопочуття?

Існує поширена думка, що магнітні бурі можуть негативно впливати на самопочуття деяких людей. Багато хто скаржиться на головний біль, мігрені, втому та підвищений тиск, пов’язуючи ці проблеми з магнітними бурями.

Чи дійсно існує зв’язок? Однозначної відповіді немає. Наукова спільнота поділена: одні дослідники вважають, що геомагнітний вплив на людину реальний, інші ж вважають наявні докази недостатніми.

Деякі дослідження показують, що магнітні бурі можуть впливати на самопочуття, проте для підтвердження цих висновків потрібні додаткові дослідження. Симптоми, такі як головний біль або прискорене серцебиття, можуть мати різні причини, не обов’язково пов’язані з магнітними бурями.

Наприклад, у рамках одного з досліджень аналізували 63 мільйони повідомлень у Twitter, які містили слова “мігрень” та “головний біль”. Графік використання цих слів не збігався з графіком сонячної активності.

Інше дослідження виявило зв’язок між геомагнітною активністю та ризиком інсульту у деяких групах, але його автори визнають, що потрібні подальші дослідження.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору