Інформатор Калуш

ВЛАДА

Калуським ОСББ пропонують гранти на встановлення сонячних панелей та теплових насосів

Грін Дім

Сьогодні в Калуську громаду завітали представники державної установи “Фонд енергоефективності” на чолі з технічним директором Дмитром Сирихом. Метою їхнього візиту була презентація програми “ГРІН ДІМ”, яка працює по всій Україні, та залучення мешканців і керівництва місцевих ОСББ до цієї ініціативи.

Інформатор ділиться подробицями.

Перед презентацією програми виступив міський голова Калуша Андрій Найда. Він презентував громаду, розповівши про ситуацію з індустріальними парками та планами щодо розвитку міста. Посадовець підкреслив важливість програм енергоефективності для майбутнього розвитку міста та покращення якості життя його мешканців. Мер також продемонстрував відео з досягненнями в різних сферах та планами щодо залучення інвесторів.

В Калуській громаді презентували програму енергоефективності "ГРІН ДІМ"

Програма “ГРІН ДІМ” стартувала в Україні 7 травня 2024 року. Її мета — стимулювання та підтримка ініціатив щодо впровадження заходів з енергоефективності, що допоможуть мешканцям багатоквартирних будинків в умовах постійних відключень світла та тепла. Ключова ціль — збільшення частки відновлюваної енергетики у вітчизняних системах виробництва електроенергії та тепла, підвищення енергоефективності та енергетичної безпеки житлового сектора міста.

Програма надає фінансування на часткове відшкодування вартості обладнання, зокрема теплових насосів та сонячних електростанцій. Учасникам програми надається грант на безоплатній основі. Основні засади фінансування включають грант у розмірі 70%, але не більше ніж 1 млн грн на встановлення СЕС та не більше 2 млн грн на встановлення теплових насосів. Було презентовано і пакет “Легкий”, де грант становить 60%, з обмеженням у 15 тис. грн на виплати за енергетичні сертифікати.

Програма “ГРІН ДІМ” пропонує два види заходів:

  1. Установка теплового насоса: передбачає встановлення теплового насоса та джерела “грунт-вода”.
  2. Установка сонячної станції: включає встановлення сонячних панелей, гібридного інвертора та акумулятора.

Презентація

Слухачі відразу зацікавилися цими питаннями та запитували про кількість сонячних батарей, необхідних для будинку з ліфтом або без нього. Організатори повідомили, що все вираховується індивідуально з кожним заявником.

20 липня 2024 року за програмою стали доступні кредити 5-7-9%. ОСББ можуть купувати та встановлювати генеруючі установки. Програма працюватиме у комбінації з програмою “ГРІН ДІМ”. Сума кредиту — до 5 млн грн, строк — до 5 років, а відсоткова ставка — 7% річних.

Голова калуського ОСББ Ярослав Косар висловив думку, що міські бюджети могли би покривати відсотки банків. Це зробило би цю програму більш доступною для всіх.

Для участі в програмі “ГРІН ДІМ” необхідно відповідати таким технічним умовам:

  • Для теплових насосів: номінальне значення теплопродуктивності, мінімальна номінальна теплова потужність, коефіцієнт перетворення виробленої теплової енергії до витраченої електричної та клас енергоефективності.
  • Для СЕС та супутнього обладнання: мінімальна номінальна потужність, гібридність, захист від перегріву та перевантаження, матеріали, що забезпечують захист від короткого замикання.

Підрядника ОСББ повинні знайти самостійно, а від організації отримати грант.

Програма “Енергодім” завершила енергомодернізацію 201 будинку повністю та 172 частково (в межах усієї України). Загальна вартість усіх проектів — 6,7 млрд грн, кількість домогосподарств — 64 399, виплачено 1 403,3 млн грн грантів ОСББ.

Такий вигляд має модернізований будинок по адресі бульвар Незалежносі, 4

Такий вигляд має модернізований будинок по адресі бульвар Незалежносі, 4

П’ять багатоквартирних будинків у Калуші вже є учасниками проєкту “Енергодім” і зможуть відчути переваги комплексної енергомодернізації. Два з них уже повністю завершені. Після презентації та запитань було вирішено поїхати до цих будинків, щоб особисто подивитися на зовнішній вигляд та відгуки мешканців. Голова ОСББ “СІЧОВЕ 15” Ярослав Косар поділився досвідом впровадження заходів з енергоефективності.

Огляд будинку по адресі вулиця Січових Стрільців, 15

Огляд будинку по адресі вулиця Січових Стрільців, 15

Будинки, що пройшли модернізацію, значно краще зберігають тепло та мають кращий зовнішній вигляд, що дуже подобається місцевим жителям. Незважаючи на вік цих будинків, такі заходи додають їм плюс 20 років для експлуатації.

Програма “ГРІН ДІМ” сприяє зменшенню енергоспоживання, покращенню комфорту та умов проживання, теплоізоляції стін, даху та підвальних перекриттів, заміні дверей та вікон у місцях загального користування. З бюджету Калуської територіальної громади надається відшкодування для ОСББ у розмірі до 5% від вартості прийнятих робіт.

Для більш детальної інформації можна відвідати сайт Фонду енергоефективності eefund.org.ua. Такі гранти потребують більшого розголосу, і в майбутньому все більше будинків будуть модернізуватися та підвищувати комфорт жителів.

Загальне фото учасників

Загальне фото учасників

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору