Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

На Прикарпатті знайшли залишки посуду, якому може бути понад 3 тисячі років

Залишки посуду знайшли під час археологічних розкопок у Крилосі. Однак, це не єдина знахідка.

Ділиться Інформатор, покликаючись на Суспільне Івано-Франківськ.

Науковцям вдалося знайти частинки керамічного посуду, що відноситься до ранньої залізної доби. Як відзначає завідувач відділу заповідника “Давній Галич” Тарас Ткачук, товстостінний посуд був типовим для ранньозалізної доби:

“Вінчик банки, товстостінні посуди — типова кераміка для раннього залізного віку. Вони робилися із глини, але без гончарного кола. Вочевидь, з глини виготовляли такі “ковбаски”, накладали їх одна на одну і згладжували. Виходила посудина, іноді — достатньо велика, мені до пояса могла сягати”, — розповідає Тарас Ткачук.

Та це не єдині знахідки того дня. Археологам вдалося розкопати оборонний вал, який оточував поселення часів ранньої залізної доби. Тут криється особливість, адже спочатку науковці хотіли дослідити оборонні вали княжої доби, але натрапили на залишки валу, що за словами Тараса Ткачука, може відноситися до ранньозалізної доби:

“Ми намагалися знайти кліті Давньої Русі. А знайшли в траншеї залишки валу, який належав голіградській культурі”.

Тарас Ткачук додає, що вал було збудовано із глини, річкового каменю та невеликої кількості деревини та швидше за все оточував все поселення. Деякі частини валу мають червоний відтінок. Це, пояснює Тарас Ткачук, свідчить про те, що тут була пожежа.

“Річкове каміння має сліди перебування у вогні. Обпалена земля. Тут була пожежа якоїсь історичної події, про яку ми можемо тільки здогадуватися”, — говорить Ткачук.

 

Якщо глянути на знайдений оборонний вал у розрізі, наголошує науковець. то можна побачити різні кольори насипу. Це тому, пояснює науковець, що у часи княжої доби на місці валу ранньої залізної доби, звели нові фортифікації. Та посудом ранньозалізної доби не обійшлося, адже було віднайдено решки керамічного посуду княжої доби. Він тонший, ніж посуд ранньої залізної доби, і виготовлений за допомогою гончарного кола.:

“Це — кераміка XI-XIII століття галицького типу. Вона була залощена. Галицького типу, тому що за орнаментацією відрізняється. Поздовжні лінії у галицькому типі були переважно нижче вінчика, у верхній частині посудини”, — каже науковець Ігор Креховецький.

 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору