Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші дискутують, чи рятувати панно на фасаді будинку на площі Героїв

Панно на будинку, що на площі Героїв, 2 викликало активну дискусію серед депутатів…

Ділиться Інформатор.

За словами начальника управління житлово-комунального господарства Тараса Фіцака до них звернулися мешканці будинку, що на площі Героїв, 2 із проблемами аварійної покрівлі та фасаду, який необхідно ремонтувати:

“В нас є активні мешканці, які хочуть користатися умовами даної програми. Вони звернулися із листом про те, що в них аварійний будинок на площі Героїв, 2. Аварійна покрівля і фасад, який треба ремонтувати. Вони надали протоколи. По покрівлі вони дають згоду на 30% співфінансування, оплатити. Вартість об’єкту 298 тисяч гривень. 59 тисяч – це вартість, яку платять мешканці, і 238 тисяч – це кошти бюджету. По фасаду надали протокол, що вони не мають фінансової спроможності оплатити ці кошти. Готові оплатити 5% від вартості робіт. Але фасад це більша потреба для нас, адже на даному фасаді є панно. Він не радянський. Це витвір мистецтва. Ми хочемо його зберегти, легенько перетягнути, зберегти і усунути аварійні ситуації, що є по будинку.” 

Сьогодні ми зробили перерахунок: забрали риштування, залишили дві стіни. Одна стіна з годинником, яка виходить на площу. Перештукатуримо, фарбуємо і укріплюємо аварійний балкон. Бо є ризик, що він може впасти. Друга стіна, де є малюнок. Так само штукатуримо, фарбуємо Це вартість – 180 тисяч. 9 тисяч – це співфінансування мешканців і 171 тисяча – кошти місцевого бюджету.

У відповідь на виступ доповідача, міський голова Андрій Найда відповів, що у військовий час ремонти фасадів не відбуваються, однак у цю ситуацію слід втрутитися:

“Ми давали проєкт цього рішення, що ми не ремонтуємо на жаль у військовий час фасади. Але де є аварійний стан, де цегла падає людям на голову в центральній частині. Звичайно це треба робити, бо це безпека наших мешканців.”, — відповів Андрій Найда

Депутатка Калуської міської ради та голова комісії міської ради  з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та інвестиційної політикиАлла Попельницька заявила, що по даному питанню вони голосували окремо:

“Бюджетна комісія голосувала окремо. Ремонт даху повністю підтримали, а ремонт фасаду —  утрималися”.

За словами Тараса Фіцака, вартість ремонту двох стін становитиме 180 тисяч, з яких 9 тисяч надають мешканці будинку, а 171 тисяч відповідно із бюджету громади. Опісля на голосування було поставлено даний проєкт рішення, який підтримали 20 депутатів. Водночас, дане питання активно обговорювалося у залі засідань. Депутати міської ради винесли пропозицію щодо рекомендування створення ОСББ в будинку на площі Героїв, 2. Інші стверджували, що це створить прецедент, на що міський голова відповів, що мова йде про центральну частину міста та безпеку мешканців.

Депутатка міської ради Ірина Очкур стверджує, що міська рада може лише рекомендувати створення в будинку ОСББ. На що Тарас Фіцак відповів, що у випадку, якщо міська рада прийме рішення про виділення коштів на ремонт за умови створення ОСББ, а не її рекомендації то це затримає процес ремонту у даному будинку:

“Якщо за умови створення, тоді ми не зробимо ремонт, бо будемо чекати поки вони створять ОСББ. Це довга процедура”, — відповів посадовець.

В підсумку, рішення про виділення коштів на ремонт будинку на площі Героїв, 2 з рекомендацією створення ОСББ було підтримане. За нього проголосував 21 депутат міської ради.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору