Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

В Україні — загальнонаціональна хвилина мовчання. Згадуємо Івана Данківа

Поіменно згадуємо всіх захисників із Калущини, життя яких обірвала війна. Їхні імена мають бути навіки закарбовані в пам’яті нашого нескореного народу.

Разом із Інформатором згадайте сьогодні про Івана Данківа — старшого стрільця-оператора 3 стрілецького відділення 1 стрілецького взводу 2 стрілецької роти військової частини А4809.

Іван Данків народився 21 січня 1985 р. у селі Розточки Долинського району Івано-Франківської області. Разом ще із двома дітьми ріс і виховувався у родині, де завжди панувала любов та злагода. Був добрим, чуйним, слухняним хлопчиком та у всьому допомагав батькам. У 2000 р. закінчив Розточанську ЗОШ І-ІІ ступенів. Протягом всього періоду навчання був активним учасником культурних та спортивних заходів не тільки у закладі освіти, а й в рідному селі. 

Грав у футбол та був кращим воротарем ФК “Розточки”, який свого часу утримував районну першість. Іван був завжди у центрі уваги. Мав дуже багато друзів. Ніколи і нікого не обділяв підтримкою та допомогою. Мав прекрасні акторські здібності. Часто виступав на сцені місцевого будинку культури та брав участь у масових заходах до свят. В образі святого Миколая приходив у домівки самотніх людей. Приносив подарунки і бадьорив добрим словом. Іван був дуже побожною людиною. Кожної неділі та у релігійні свята відвідував богослужіння. Співав у церковному хорі. о. Ярослав Гвоздецький називав його “Наш соловейко”. 

З 21 травня 2003 р. по 1 листопада 2004 р. проходив строкову службу. Був стрільцем-оператором у м. Цюрупинськ (тепер – Олешки) на Херсонщині. Працювати їздив закордон — у Польщу, Чехію, Німеччину. З майбутньою дружиною Вірою були сусідами та дружили з дитинства. У лютому 2016 р. вони уклали шлюб, а 21 квітня —стали батьками прекрасної донечки Евеліни. Від першого шлюбу мав сина Олександра. Був добрим та люблячим батьком для них. Заради дітей та родини він жив. 

14 лютого 2023 р. прийняв рішення стати на захист України і пішов добровольцем до ЗСУ. Отримав звання старшого солдата та став старшим стрільцем-оператором стрілецького відділення 1 стрілецького взводу 2 стрілецької роти військової частини А4809. Серед побратимів мав позивний “Вуж”. Підрозділ бійця дислокувався під Бахмутом на Донеччині. 

6 травня 2023 р. отримав контузію та поранення правої руки. Навіть у лікарні Іван не переставав всіляко підтримувати своїх побратимів. Дуже хвилювався за них. Після лікування та відновлення повернувся до свого 419 батальйону. Герой загинув 26 липня 2023 р. внаслідок мінометного обстрілу поблизу населеного пункту Іванівське (Донеччина). 

Поховали Героя 2 серпня 2023 р. на кладовищі рідного села Розточки. Він віддав найцінніше за вільну і незалежну Україну, у якій можуть жити його діти, рідні та близькі. 

Памʼятаймо, яку ціну заплатили за наше майбутнє Герої-земляки. Світла пам’ять!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору