Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Хто потрібен війську і чи готуватися до призову тим, хто оновив свої дані?

Мільйони військовозобов’язаних українців виконали вимоги нового закону про мобілізацію та оновили свої дані. Як тепер обиратимуть, кого з них призвати, скільки з них піде в “штурмовики” і які спеціальності реально зараз затребувані у війську?

Про це в інтерв’ю NV розповів спікер Міністерства оборони Дмитро Лазуткін, передає Інформатор.

За його словами, зараз дуже багато запитів на операторів БПЛА, тому що війна стає все більш високотехнологічною, дуже багато застосовується роботизованих систем, безпілотних літальних апаратів. Також дуже багато запитів є на представників ІТ-сфери з тих самих причин, що війна стає більш сучасною та технологічною. Збільшилася кількість запитів і на тилові спеціальності, як кухар чи діловод. Завжди потрібні також водії, механіки, стрільці і розвідники.

“Абсолютно різні люди з різних соціальних прошарків, з різною освітою, з різною мотивацією приходять на війну”, — зазначив спікер.

За офіційними даними, понад 4,5 млн військовозобов’язаних оновили свої дані. Тож, кого саме тепер можуть призвати до війська? Дмитро Лазуткін пояснює:

“В першу чергу це буде залежати від тих військово-облікових спеціальностей, які мають військовозобов’язані, і запитів на певну кількість тих фахівців військовим керівництвом. Тобто ця вертикаль ТЦК, командування Сухопутних військ, Генштаб, буде працювати відповідно до своєї структури.

Ці запити можуть змінюватися в залежності від того, яка зброя надходить в Україну, яка ситуація на лінії бойового зіткнення. Тут немає чітких критеріїв, які раз і назавжди встановлені. Це буде залежати від дуже багатьох чинників”.

Водночас він заперечив тезу про те, що усіх відправляють у штурмовики.

“Відсоток тих, хто бере участь в штурмових діях, від загальної кількості військовослужбовців, насправді не такий високий. Тому що забезпечувати роботу на лінії бойового з’єднання має величезна кількість людей. Хтось привозить снаряди, хтось відповідає за логістику, хтось годує цих військовослужбовців, займається документами, проводить службові розслідування. Тобто армія — це величезний організм, який функціонує настільки ефективно, наскільки кожна з його ланок виконує свої задачі — швидко, мобільно і якісно”, — наголосив представник Міністерства оборони.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що паперові документи про бронювання є необов’язковими, якщо ці дані є в “Резерв+” на смартфоні.

Читайте також — Бронювання військовозобов’язаних через Дію: як це працює?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору