Калуш До сайту

Майстер з Долини Тарас Лошак виготовив сопілку “з грушки, яка вистояна 35 років”

Майстер по сопілках стверджує, що вона була виготовлена ще із татових запасів деревини, а саму грушку повалив сильний буревій, а для виготовлення сопілки необхідні тверді породи дерев. 

Ділиться Інформатор, покликаючись на “Репортер”.

Цикл виготовлення сопілки займає приблизно півтора року, якщо вже є готовий матеріал. Для виготовлення хорошої сопілки деревина для сопілки має вистоятись від 5 до 30 років.

“У мене є сопілка, зроблена з грушки, яка вистояна 35 років. Це ще з татових запасів. У 1989 році був сильний буревій і багато садів у районі поломило… Я ріжу дерево по людських садах. От, у когось повалилася гілка, й сусіди вже дзвонять, бо знають, що мені воно треба. На осінь вже маю дві черешні. Ще телефонував один чоловік, який зараз живе в США, а тут у нього цілий сад треба вирізати. Там горіхи, грушки. От, я і ріжу. Навіть деколи вимахуюся – щось хочу й ріжу, а щось ні.”, – ділиться пан Тарас.

До слова, Тарас Лошак вже понад 10 років виготовляє сопілки. Сам родом із Долини, але за фахом юрист. Схильність до виготовлення сопілок в нього від родини, адже він майстер-сопілкар у другому поколінні. Родина чоловіка у третьому поколінні – музиканти: прадід, дід та батько у свій час були музикантами. Прадід спочатку керував у Болехові муніципальним оркестром, а під час Першої світової – військовим. Дід був диригентом військового оркестру в дивізії “Галичина”. Батько Тараса – Ярослав Лошак – був скрипалем і відомим у Долині майстром з ремонту музичних інструментів. Йому носили ремонтувати все від гітар та бандур до труб і кларнети тощо.

Мистецтво виготовлення сопілок навчився у батька, який виготовляв їх ще із 1980-их років. Випалював на них українські орнаменти та різну давню символіку.

“Я спершу помагав батькові, носив патики, далі колов і різав заготовки. Коли вчився в інституті, то вже почав точити. Далі було перше замовлення – 38 сопілок. З них десь вісім я викинув, бо зіпсував.”, –  розповідає Тарас Лошак.

Як говорить майстер із Долини, для сопілки підходять лише тверді породи дерев, адже матеріал мусить вистоятись. Після цього його ріжуть на заготовки. Далі – варять у воску з парафіном. Це для того, аби він набрав щільності, звучав та не боявся вологи. Потім це все треба просвердлити і знову поставити на два місяці, аби сопілка постояла, щоб дерево подихало.

Цікавою особливістю сопілок є те, що вони можуть бути з різних порід дерев – двох або трьох або й більше. На подвір’ї Лошаків усюди якась деревина – заготовки на сопілки. Усе підписано, що з якого року. Усе відстоюється, дихає. Чоловік має дві майстерні. Одна чорнова, для  виварювання деревини протягом приблизно двох діб. Також тут є свердлильний і токарний станки. Тут стоять багато заготовок, що вже поскладані в ящики та чекають варки. А варить майстер дерево навесні й восени.

Друга майстерня для більш делікатної, завершальної роботи – біля хати. Спершу може здатися, що тут панує творчий хаос.

“То воно здається, що накидано, але насправді все на своєму місці, – пояснює Тарас Лошак. – От, тут усі ножі, які потрібні.”

До роботи він встає ще до світанку – о четвертій-п’ятій. Каже, тоді найліпше робиться, бо тихо. Об 11.00-12.00 має обід, перепочинок, а з третьої до восьмої знову працює – доки бачить.

Сопілка Тараса Лошака звучала й на Євробаченні 2021. На ній грав учасник гурту «Go_A» Ігор Діденчук. Майстер розповідає, ще до Євробачення Діденчук брав у нього різні сопілки, бо експериментує з народними мелодіями. А одного разу подзвонив, що їм на зйомку потрібна біла сопілка.

“Я зробив, але не міг придумати, чим її помалювати в білий колір, – пригадує пан Тарас. – Тоді погнав у будівельний магазин, купив ґрунтовку на основі воску. Усе зробив, але сопілка не встигла доїхати. Тому у кліпі він грає на залізній, а вже на самому Євробаченні – на моїй.”

Також виготовляє сопілки для армії. На сопілках долинського майстра у окопах грає госпітальєр, учасник гурту «КораЛЛі» – Мишко Адамчак. Мають його сопілки й інші воїни. Крім того, Тарас Лошак часто віддає сопілки на аукціони, аби так збирати гроші на допомогу армії.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08