Калуш До сайту

На кордоні з Україною виявлено спалах нової вірусної хвороби

Виявлено спалах чуми дрібних жуйних — небезпечної вірусної хвороби, яка вражає овець і кіз, характеризуючись високою смертністю серед тварин до 70%. Хвороба не передається людям, проте може загрожувати здоров’ю дрібних жуйних і дикої фауни.

Ділиться Інформатор, покликаючись на Держпродспоживслужбу в Івано-Франківській області.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області на своїй сторінці повідомляє про новий спалах небезпечного захворювання тварин на кордоні з Україною. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) та системи нотифікації хвороб тварин Європейського Союзу (ADIS), чума дрібних жуйних зафіксована в Румунії та Греції.

Як вказано в дописі, чума дрібних жуйних (лат. Peste des petits ruminants) є контагіозною вірусною хворобою, що вражає овець і кіз. Ця хвороба характеризується гарячкою, виразковими ураженнями слизової ротової порожнини, геморагічним гастроентеритом, ураженням лімфоїдної системи та розвитком пневмонії. Хоча захворювання не передається людям, воно має високу смертність серед дрібних жуйних, досягаючи 70%. Чума передається переважно при прямому контакті між тваринами. Дикі дрібні жуйні, такі як газелі, гірські козли, серни і ларистанські вівці, також можуть бути сприйнятливими до цього захворювання.

Для запобігання занесенню чуми на власні господарства фахівці рекомендують обмежити випас тварин і контакт з дикими тваринами на прикордонних територіях, закуповувати тварин тільки з благополучних господарств щодо інфекційних хвороб, а також дотримуватись усіх заходів біологічної безпеки. До таких заходів відноситься дезінфекція приміщень та контроль за доступом сторонніх осіб. У разі загибелі тварин або виявлення ознак захворювання необхідно терміново повідомити державну службу ветеринарної медицини або Держпродспоживслужбу.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08