Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Хотіні збереглась грамота, яку Андрей Шептицький видав 90 років тому. В чому її цінність?

Грамота, видана у березні 1934 року ймовірно засвідчує заснування на парафії католицької молодіжної організації “Українська молодь Христові”. То чи можна говорити, що станом на 2024 р., організації УМХ в Хотіні налічується вже понад 90 років? 

Ділиться Інформатор.

Сьогодні у 159 річницю від дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького напевне вдалося дізнатися неймовірний історичний факт про життя парафії святого Миколи, що у Хотіні. Як відомо, митрополит Андрей Шептицький принаймні двічі відвідував парафію святого Миколая у Хотіні — у 1934 та 1938 р. Інколи речі, з якими ми стикаємося чи не щодня та які лежать на поверхні можуть нести у собі приховану історичну, культурну та духовну цінність.

На парафії Святого Миколи (УГКЦ), що у Хотіні є грамота видана Андреєм Шептицьким 16 березня 1934 р. Здається, що звичайна грамота, яка досить часто видавалася вищими особами Церкви для окремих церковних інституцій. Та не в цьому випадку, адже цією грамотою, найімовірніше було засновано кружок Католицької акції української мужеської молоді, що є прообразом католицької молодіжної організації “Українська Молодь Христові” (УМХ).

Світлиною грамоти поділився священник о. Андрій Ляхович. Подаємо оригінальний текст грамоти митрополита Андрея Шептицького, наданої парафії УГКЦ в Хотіні:

“Андрей Шептицький, Божою милістю і Благословення Святого Апостольського Престола Митрополит Галицький, Архиепископ Львівський, Епископ Камянецький

Всім кому треба знати, подаємо до відома отсією грамотою, що згідно з І артикулом Конституційного Статуту Католицької Акції для греко-католицької Галицької Провінції і на основі ХVI артикулу Конкордату основуємо з нинішнім днем в парохії Хотінь, Калуського деканату, при церкві св. Николая. КРУЖОК КАТОЛИЦЬКОЇ АКЦІЇ УКРАЇНСЬКОЇ МУЖЕСЬКОЇ МОЛОДІ, якого завданням є провести організацію гр.-кат. мужеської молоді в тій парохії по думці Енцикліки Святішого Отця ПІЯ ХІ “Про христіянське виховання молоді” і згідно з постановами долучених до цеї грамоти статутів і правильників. 

Всім вступаючим у члени і співпрацюючим з Організацією Католицької Акції Української Молоді даємо наше АРХИЄРЕЙСЬКЕ БЛАГОСЛОВЕННЯ

Дано при Нашому Архикатедральному храмі Св.ВМ. Георгія

У Львові, дня 16 березня, 1934″

З вище викладеного, можемо припустити той факт, що молодіжна організація “УМХ” в Хотіні існувала задовго до її заснування на початку 2010-их років у вигляді організації “Дар”, яку у 2023 р. було перейменовано на “Українську Молодь Христові”. о. Андрій Ляхович був здивований таким фактом та наголосив на необхідності більш глибшого дослідження цього факту:

“Я навіть сам нездогадувався. Вважаю, що під закликом Патріярха та натхенням Святого Духа рівно рік тому зробив правильний хід перейменував Дар на УМХ.”, — здивовано розповідає о. Андрій Ляхович.

Додамо, що Католицька Акція Української Молоді — релігійна організація, що була заснована у 1933 р. після проведення в травні 1933 р. свята “Українська молодь — Христові”. Є своєрідним прообразом молодіжної католицької організації “Українська Молодь Христові”. Вона була покликана оживити Католицьку Акцію — мирянський рух, заснований у 1922 р. серед завдань, якої було духовне і моральне відродження суспільства, праця з молоддю в сфері освіти і катехизації. в Україні.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору