Калуш До сайту

Світлина хору Брошнівського лісокомбінату спричинила дискусію у соцмережі

У кожного з нас є власний родинний архів із світлин. Досить часто можна знайти цікаві і водночас важливі для історії міста чи села світлини. У коментарях до допису розгорілася неабияка дискусія

Ділиться Інформатор.

Василь Твардовський у Facebook-спільноті “Брошнів-Осадська спільнота” опублікував світлину хору Брошнівського лісокомбінату (ДОК-9) із архіву місцевої жительки Вікторії Гуцул (Коваленко). За словами, Василя Твардовського,  керівником хору був брошнівчанин Василь Дикун.

“За словами п. Вікторії, на світлині зображені Настуня Калинич (казали їй “циганка”), її сестра Дарка Сагайдак, пізніше працювала в Брошнівській перукарні та Люба Коваленко (пізніше працювала в шкільній їдальні, “тьотя Люба”)…” — йдеться у дописі.

Світлина датується 1950-ми роками. У коментарях до допису відбулося активне обговорення даної світлини. Тетяна Дзундза припустила, що керівником була інша особа, а названий раніше Василь Дикун був акомпоніатором:

“В.Л .Дикун був акомпоніатором.А от той чоловік,що біля нього напевне- керівник хору.Щось я колись таке чула.Оце так хор!!!”

Василь Марчук прокоментував фото наступним чином:

“Серед чоловіків у верхньому ряду другий справа Кісломед, він був клеєваром у меблевому цеху.”

Найбільш грунтовний коментар до світлини надав Володимир Туз:

В першому ряду, четверта зліва — мама Людки Сливканич. Верхній ряд; перший справа — незмінний Голова профкому 17-го ДОКа  Федь Косар, далі в тому ж ряду третій справа — пан Шевчук. Нижче ряд, четвертий справа – пан Кос.”

Він же пригадує фестиваль, на якому виступав даний хор:

На початку 60-х, 62-й або 63-й… пам’ятаю, спекотним літом, якийсь фестиваль чи День Молоді. І цей хор з неперевершеним своїм виконанням.

Дійство проходило десь на природі в районі за Старою Автобусною, навпроти Божниці і Павільоном. На увесь Брошнів лунала чарівна пісня, слова якої неможливо було не запам’ятати.

Ой у зеленому садочку
Козак дівчину оголяв
Фіть-фіть-фіть, тьох-тьох-тьох
А-я-яй, ох-ох-ох
Козак дівчину оголяв…

Оце “Фіть-фіть-фіть” – воно розбудоражує душу (не може не розбудоражувати!) і дотепер…”, – ділиться спогадами Володимир.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08