Калуш До сайту

Україна візьме участь у Паралімпіаді-2024 разом з “нейтральними” спортсменів з росії

Збірна України підтвердила свою участь у Паралімпійських іграх-2024 у Парижі, незважаючи на допуск “нейтральних” спортсменів з росії та Білорусі. Про це оголосив президент Національного паралімпійського комітету Валерій Сушкевич на пресконференції.

Інформатор розповідає.

Україна представить на Паралімпіаді 207 спортсменів. Уже 113 українських паралімпійців здобули путівки до Парижа. З 22 видів спорту, представлених на Іграх, Україна братиме участь у 17. На сьогодні наші спортсмени мають 98 ліцензій у 13 видах спорту, серед яких 83 чоловіки та 30 жінок. Ліцензійний процес триває, і українські паралімпійці продовжують боротьбу за місця ще в чотирьох видах спорту, деякі ліцензії розігруватимуться до середини липня.

Збірна України на відкритті Паралімпіади-2020 у Токіо. Getty Images/Lintao Zhang

Це буде друга Паралімпіада від початку повномасштабного вторгнення до України, на яку допустили спортсменів із росії та Білорусі. У вересні члени Міжнародного паралімпійського комітету вирішили не забороняти повністю участь спортсменів з цих країн, дозволивши їм змагатися в нейтральному статусі. Їхні нагороди не враховуватимуться в медальному заліку.

Ми не зупиняли нашу боротьбу за те, щоб країна-агресор не брала участі у найвищому паралімпійському форумі. Ми не змиримося з цим, — зазначив Сушкевич. — Але наша участь — це також боротьба за перемогу України у паралімпійському спорті, який вже багато років об’єднує світову спільноту проти агресора. Не брати участь — це означає не боротися за перемогу. Але ми продовжимо боротися, щоб країна-агресор та її представники не брали участі у Паралімпійських іграх“.

Паралімпійські ігри-2024 розпочнуться з церемонії відкриття 28 серпня. У Парижі буде розіграно понад 540 комплектів нагород у 22 видах спорту. Найбільше ліцензій Україна наразі має у плаванні — 37, а ще 22 путівки здобуті в легкій параатлетиці. На попередніх Паралімпійських іграх у Токіо-2021 збірна України здобула 98 нагород, з яких 24 — золоті, посівши шосте місце в медальному заліку.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08