Калуш До сайту

На Калущині фермери із Куп’янська вирощують секретний сорт кавуна. Коли їх слід очікувати на міських прилавках?

Фермери із Слобожанщини вирощують поблизу Калуша помідори, кабачки, баклажани, перець, картоплю та 4 сорти кавунів – серед них є секретний сорт, про який нікому не розповідають… 

Ділиться Інформатор, покликаючись на Репортер.

Ігор та Інна Федосієнки родом із Куп’янська, що на Харківщині. Займаються фермерською справою та на малій батьківщині мали своє підприємство “Овочі Слобожанщини” забезпечували продукцією усю Харківщину. Та усі плани перекреслила повномасштабна війна. Певний час прожили під окупацією. Жінки в родині все ж встигли виїхати на тиждень раніше від своїх чоловіків, бо тих не випускали. Однак, їм вдалося вирватися із російської окупації польовими дорогами.

Місяць жили у друзів у Тернополі, пізніше поїхали до Великої Британії. Втім, Інна не бажала залишатися закордоном, адже була ще й вагітною. Народжувати повернулася в Україну, на Київщину. Тут чоловік із батьком спробували продовжити справу – вирощували кавуни. На Прикарпаття приїхали у березні 2023 р. До того, як кажуть самі Федосієнки, каталися західним регіоном у пошуках землі. Таку знайшли поблизу Калуша:

“Ми побачили цю земельну ділянку і нам сподобалось, – розказують фермери. – Дізнались чия вона, домовились про суборенду і так осіли на Калущині.”

Фермери мають в суборенді 35 га землі. Кажуть, сподобалося, що тут низина, близько до води й потенційно овочі мали б рости, бо вони потребують багато вологи. Але вологи виявилося аж занадто. У червні поле затопило і багато рослин пропало. У планах відкрити дві точки – одну на Калуському та Франківському напрямках, іншу – на Бурштинському.

Переїхавши на Калущину минулого року засадили лише 15 га землі, однак цього року – усі 35 га, які орендують. Як розповідають фермери, більшу частину землі засадили насіннєвою картоплею сорту “Арізона” та “Рів’єра”. 10 га землі віддали під кавуни.  За їхніми словами, земля у Калуші підходить для вирощування баштанних. Єдине, що треба знати певні лайфхаки й секрети. Федосієнки їх знають.

“У нас є чотири сорти кавунів. Перший – це основний, фірмовий. Він секретний, ми його не розголошуємо. Виростає помірно великим – десь 5-7 кг. Він рожевий в середині, дуже смачний, запашний. Розрізаєш його і він пахне на всю хату.”, – розповідає Ігор Федосієнко.

Вирощують також кавуни сорту “Бомбейро”, які є ранньостиглими і плід важить 8-12 кг. Від ЄС отримали гуманітарну допомогу у вигляду насіння пізнодостиглих кавунів. Їх засіяли близько га, а плід вже важить приблизно 13,5 кг. Фермер Ігор Федосієнко не сподівався, що він тут (поблизу Калуша, – ред) може вирости.

Також вирощують жовтий кавун. Він продовгастий та жовтий зовні та всередині. Схожий на диню, але запах та смак кавуна. Плоди заважують від 3 до 5 кг. Мають його на 65 сотих землі, а в планах зібрати 3-4 тонни. Пробували садити диню, але за словами Ігоря, клімат на Прикарпатті занадто вологий. Минулого року посадили декілька рядочків, цьогоріч – на пробу.

Відколи на Прикарпатті, співпрацюють із місцевими супермаркетами. Дзвонять також із навколишніх сіл – Вістової, Бабина Зарічного та Студінки

“Ми орієнтовані на супермаркети, оскільки вони беруть об’єм, – пояснює Інна. – Звичайно, ми можемо продавати кінцевому споживачу й на полі, алде тоді не встигнемо реалізувати такий об’єм. Ми відкриті для співпраці з будь-яким супермаркетом, навіть якщо він маленький і купує небагато.”, – розповідають фермери.

Нині, за словами Інни, кавунами торгують магазин у Підгірках «Корона». До речі, власник магазину також з Куп’янського району, але він давно переїхав жити в Калуш. А ще – “Старий дуб”, “Орхідея”, “Лаванда” і, каже, зелений магазин біля “Укрнафти”. Якою буде ціна на їхній кавун, кажуть, спрогнозувати складно. Зараз кілограм кавуна від 18 до 25 грн. Але ціна може помінятись. Усе залежить від погоди.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08