Інформатор Калуш

ГРОШІ

10 годин автономії мобільного зв’язку: як нові вимоги вплинуть на тарифи

Мобільний

З липневими блекаутами, які залишили тисячі українців без зв’язку, влада запровадила нові вимоги для мобільних операторів. Відтепер оператори повинні забезпечити 10 годин автономної роботи базових станцій (БС) без електрики до зими.

Інформатор ділиться, посилаючись на Liga.net.

Липневі блекаути залишили тисячі українців без зв’язку, і тепер Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) поставив нові вимоги перед мобільними операторами. Відтепер оператори повинні забезпечити 10 годин автономної роботи базових станцій (БС) без електрики до зими.

Виконання нових вимог є великим викликом. Тетяна Попова з “Телекомунікаційної палати України” зазначає, що для забезпечення автономії потрібно не тільки встановити генератори, але й забезпечити їх обслуговування та охорону.

Встановлення генераторів на кожній з десятків тисяч базових станцій в Україні потребує значних інвестицій. Мова йде про закупівлю щонайменше 18 000 генераторів до жовтня“, – пояснює Тетяна Попова для Liga.net.

Оператори, такі як Vodafone і lifecell, підтверджують, що реалізувати ці вимоги буде складно. Установлення і обслуговування електрогенераторів – це не лише фінансовий, але й технічний виклик. Навіть з резервним живленням якість зв’язку може залишатися низькою під час тривалих відключень через перевантаження мережі.

Очікується, що зусилля з забезпечення автономії можуть призвести до підвищення тарифів на мобільний зв’язок у 2025 році. Олександр Глущенко, медіаексперт, передбачає, що витрати на енергетичне обладнання і зростання акцизів на пальне можуть вплинути на ціни.

Мобільні оператори будуть змушені підвищити тарифи, щоб компенсувати додаткові витрати”, – зазначив у коментарі медіаексперт та автор Youtube-проєкту “Переговорка” Олександр Глущенко.

За словами Олександра Глущенка, оператори не зможуть різко підняти вартість тарифів. Але вони зростуть у 2025 році й не тільки через інвестиції в енергообладнання. Але щонайменше, на рівень інфляції і збільшення податків. Нагадаємо, що з 1 вересня в Україні зростуть акцизи на пальне, яке у великих обсягах споживають генератори для підтримки роботи БС.

Абонентам слід готуватися до поступового зростання тарифів протягом 2025 року – умовно, послуги подорожчають на 50% з 1 січня до 1 грудня“, – висловив думку Олександр Глущенко.

Таким чином, забезпечення 10 годин автономної роботи базових станцій є значним викликом для операторів, і споживачам слід бути готовими до можливих змін у тарифах.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору