Пісні коржі, щедро приправлені солодкою маковою “пастою” — традиційна страва, яку готують на свято Маковея у багатьох родинах на Калущині.
Інформатор сьогодні ділиться рецептом із села Довгий Войнилів. За ним традиційну святкову страву готувала ще прабабуся авторки цього матеріалу.
Рецепт пісного тіста для коржів:
- 0,5 літри кефіру;
- 1 чайна ложка соди, погашеної оцтом;
- дрібка солі;
- борошна — скільки забере.
Замісити тісто. Воно має бути тугеньким (як на вареники приблизно), не липнути до рук. Одразу сформувати круглі коржі десь із сантиметр у висоту та випікати їх на сковорідці, змащеній олією. Смажити — до підрум’янення на маленькому вогні. Готові відкласти та дочекатися охолодження до кімнатної температури.
Тим часом готуємо мак. Його можна брати довільну кількість, але чим більше — тим смачніше. Мак варто спершу трошки запарити (залити кип’ятком на кілька хвилин), а потім перетерти у макітрі. Якщо хочете дійсно насолодитися повнотою смаку, то не полінуйтеся перетерти мак у макітрі, радять господині. До вже подрібненого маку додати цукру та дотерти масу.
Корж потрібно розрізати спершу на смужки, а відтак на кубики. Далі їх можна трохи скропити водою із медом та додати макову масу. Все ретельно перемішати і смачного!
Тетяна Кіндюх
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08