Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Корж із маком: як на Маковея готують традиційну страву на Калущині | ФОТО

Корж з маком: як на Маковея готують традиційну страву на Калущині | ФОТО

Пісні коржі, щедро приправлені солодкою маковою  “пастою” — традиційна страва, яку готують на свято Маковея у багатьох родинах на Калущині.

Інформатор сьогодні ділиться рецептом із села Довгий Войнилів. За ним традиційну святкову страву готувала ще прабабуся авторки цього матеріалу.

Рецепт пісного тіста для коржів:

  • 0,5 літри кефіру;
  • 1 чайна ложка соди, погашеної оцтом;
  • дрібка солі;
  • борошна — скільки забере.

Замісити тісто. Воно має бути тугеньким (як на вареники приблизно), не липнути до рук. Одразу сформувати круглі коржі десь із сантиметр у висоту та випікати їх на сковорідці, змащеній олією. Смажити — до підрум’янення на маленькому вогні. Готові відкласти та дочекатися охолодження до кімнатної температури.

Тим часом готуємо мак. Його можна брати довільну кількість, але чим більше — тим смачніше. Мак варто спершу трошки запарити (залити кип’ятком на кілька хвилин), а потім перетерти у макітрі. Якщо хочете дійсно насолодитися повнотою смаку, то  не полінуйтеся перетерти мак у макітрі, радять господині. До вже подрібненого маку додати цукру та дотерти масу.

Корж потрібно розрізати спершу на смужки, а відтак на кубики. Далі їх можна трохи скропити водою із медом та додати макову масу. Все ретельно перемішати і смачного!

Тетяна Кіндюх 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору