Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Успінський піст: коли виник та які його особливості

Християни східного обряду відучора перебувають в Успінському пості, що триватиме до 14 серпня включно.

Ділиться Інформатор.

Успінський піст — один із чотирьох багатоденних постів церковного року. Присвячений Діві Марії, а саме її Успінню.  Із переходом ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар, Успенський піст розпочнеться дещо раніше – 1 серпня та триватиме два тижні до 14 серпня. Завершення посту є свято Успіння Пресвятої Богородиці. Як зауважує керівник пресслужби Львівської Архієпархії УГКЦ о. Михайло Квасюк, Успенський піст за значимістю прирівнюється до Великого посту. Його назва вже відкриває значення і зміст ― присвячений Діві Марії. Даний піст встановили в X столітті.

Більшість вірян вважають, що піст полягає у обмеженні в їжі. Однак це не так. Головна ціль будь-якого посту, в тому числі Успенського – духовне очищення. Тобто християни повинні приділити час молитві, духовним роздумам, робити добрі справи та уникати лихослів’я. Як Петрівка й Пилипівка, так і цей піст увійшов у практику не дорогою церковного законодавства, а через звичай.

За словами о. Михайла Квасюка, у давнину Успенський піст був значно строгіший від Петрівки й Пили­півки, але лагідніший, ніж Великий піст. У понеділок, середу й п’ятницю цього посту наказано споживати суху їжу, тобто хліб, воду й сушені овочі, а у вівторок і четвер дозволялася варена їжа, але без олії. У суботу й неділю був дозвіл на вино й оливу, а в день Господнього Преображення — і на рибу.

Що не можна робити у піст: 

  • Вінчатися та виходити заміж;
  • Не можна лихословити;
  • Сваритися та гніватися;
  • Пліткувати;
  • Відмовляти у допомозі тим, хто цього потребує;

У цей час варто робити більше хороших справ, молитися.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору