Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Пильнуй Бога та свою релігію…”: як комуністи у Калуші вибили вікна у домі о. Володимира Тисовського

Що ж зробили комуністи із парохом церкви Святого Архистратига Михаїла?

Ділиться Інформатор.

Комуністи із їх атеїстичним світоглядом ненавиділи релігію та священників, тому всіляко заважали їм виконувати свою діяльність. Фактично в срср боротьба із релігією розпочалася із першого дня захоплення більшовиками влади. Перші заходи на початку 1920-их рр. не дали належних результатів, ба більше відзначалося певне відродження релігійного життя в державі, особливо в містах. На початку 1929 р. видано таємний циркуляр “Про заходи щодо посилення антирелігійної роботи”, де боротьбу з релігією було прирівняно до класово-політичної, що відкрило новий етап наступу на релігію.

Калуш у міжвоєнний період входив до складу Польщі. Втім, священники під час проповідей розповідали про жахіття гонінь християн та церкви в срср. Місцевим комуністам (так вони вже були в Калуші у період між двома світовими війнами) не подобалися їхні висловлювання, тому вони вчиняли психологічний терор.

Один із таких випадків знаходимо у газеті “Діло” за 23 березня 1930 р. під назвою “Більшовицькі методи”. У газетній статті йдеться, що священники Львівської Архієпархії УГКЦ, зокрема й Володимир Тисовський розповідали про переслідування християн в срср. Втім, це не сподобалося комуністам, які вночі вибили цеглою вікна у будинку настоятеля церкви Святого Архистратига Михаїла.

Детальніше про священника УГКЦ о. Володимира Тисовського можете почитати у нашому чудовому матеріалі — “Одна з ключових осіб старого Калуша”— історія про священника Володимира Тисовського

Витяг із газети “Діло” за 23 березня 1930 р.

Нижче подаємо оригінал тексту із газети “Діло”:

“На основі розпорядку Митрополичого Ординаріяту відбулися в неділю 16. ц. м. Богослуження у всіх церквах Львівської Архіепархії, на яких вірні молилися за закінчення переслідувань христіянської віри і церкви в цілому СРСР. При цій нагоді священики виголошували проповіди, в яких пояснювали зібраним ціль Богослуження, представляли реліґійиі переслідування в більшовицькому царстві і заохочували вірних до молитов за всіх катованих і мучених в обороні віри.

Такеж саме Богослуження відбулося і в місті Калуші. І там було багато вірних, що зі сльо зами в очах молилися за нещасних братів і з великою увагою вислухали проповіди о. Володимира Тисовського, що змалював важкі релігійні терпіння всіх народів СРСР., а зокрема терпіння нашого народу на Вел. Україні. Проповідь ця зробила на вірних велике вражіння, які щиро і з болем у серці спочувають усім переслідуваним і терплячим.

Одначе та проповідь мабуть не подобалась калуським комуністам. Бо ось 18. ц. м., в год. 10.50 в ночі, якісь невисліджені людці кинули о. Тисовському велику каменюку до хати і вибили подвійні вікна. Каменюка обвинена була шматою, а на ній виднів такий напис хемічним олівцем: Precz z hecą antybolszewistyczną! Pilnuj swego boga i religję, a ne pchaj swego nosa do polityki! Religia – to opjum mas! (Геть антибільшовицька пропагандо! Пильнуй свого Бога і релігію, а не пхай свого носа до політики! Релігія – то опіум для народу!)

Отже більшовицькі методи й у нас!”

Могила о. Володимира Тисовського на калуському кладовищі

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору