Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Хотіні збереглась унікальна традиція початку Успенського посту

Успенський піст є одним із найважливіших протягом церковного року. А в Хотіні є особлива традиція початку даного посту. 

Яка — знає і розповідає Інформатор.

Як поділився о. Андрій Ляхович із парафії св. Миколи, Успенський піст виник не з припису церкви, а з традиції, ба більше він не є найкоротшим церковним постом у церкві:

“Маємо один Великий піст та три по приписах менш суворі. Успенський не є найкоротшим, бо Петрівка триває часом місяць, а часом декаду. Цього року взагалі Петрівка не вмістилася в календар, через перехід на новоюліанський. А Успенський піст є богородичним, який виник не з припису церкви, а в пізнішому часі із традиції. Оскільки постили з причини того, що Мати Божа у сні відійшла до Неба.”

Втім, парафія св. Миколи в Хотіні є єдиною в Калуші, що має особливості початку даного посту — урочистий похід до древнього хреста із чином освячення води:

“Щодо особливостей у Хотіні, то можу сказати наступне. Тільки у нас він розпочинається із урочистого походу до старовинного хреста. 1 серпня маємо свято муч.Макавейських та спомин походу із чесним древом Животворного Хреста. Також в цей день споминається Хрещення Київської Русі. Тому творимо похід до того місця, де освячуємо воду та трави, городину за звичаєм. Щодо посних приписів, дотримуємося постанов Синоду УГКЦ.”

Нагадаємо, що Успенський піст триває із 1 серпня до 14 серпня та завершується святом Успіння Пресвятої Богородиці.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору