Калуш До сайту

Як затоплювало Домбровський кар’єр з 1987 по 2022 рік: фото з космосу

Домбровський кар’єр у Калуші має багату історію, що сягає початку розробки калійних покладів у 1967 році. Цей кар’єр став першим у світі випадком видобутку калійної солі відкритим способом, і його розробка відіграла ключову роль у місцевій економіці. Однак, після зупинки виробництва у 2001 році, кар’єр зіткнувся з серйозною загрозою затоплення. Відключення дренажних систем у 2008 році лише посилило цю проблему.

Інформатор розповідає.

Сьогодні кар’єр заповнений розсолами калійних солей, які постійно збільшуються, створюючи загрозу для місцевої екосистеми та здоров’я населення. Вода в криницях сусідніх сіл вже засолена, а потенційне потрапляння розсолів у річку Лімниця та Дністер може спричинити екологічну катастрофу.

На Google Картах можна побачити зміни Домбровського кар’єру з висоти пташиного польоту. Спостерігаючи за супутниковими знімками з 1985 по 2022 рік, можна простежити, як змінювався ландшафт кар’єру. Спочатку два невеликі озера поступово злилися в одне велике водне тіло. Видно, як разом з ростом міста, вода поступово захоплювала все більшу площу кар’єру.

Нагадуємо, що незабаром відбудуться громадські слухання щодо будівництва водорегулюючого вузла біля Домбровського кар’єру. А подивитися самостійно як змінювався Калуш та інші міста можно за посиланням: Timelapse.

Домбровський кар’єр із висоти плашиного польоту. Джерело: Михайло Слободяник

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08