Калуш До сайту

На автостанції відзавтра запрацюють вбиральні. Чи всім доведеться платити?

У Калуші затвердили тариф на користування громадськими вбиральнями на новій автостанції. Але чи платитимуть там пасажири з квитками, ще точно сказати не можна. Директор автостанції каже, що будуть, влада міста допускає, що ні.

Інформатор побував на засіданні виконавчого комітету, де якраз про це дискутували.

Відповідно до прийнятого сьогодні рішення виконкому, вартість користування туалетом на автостанції буде становити 5 гривень за один раз. Тариф вступить у дію вже завтра, 8 серпня.

Як зазначив керівник КП “Калуське підприємство автобусних станцій” Мар’ян Рисей, всі послуги, крім послуги кімнати матері і дитини, є платними. Це, підкреслив він, визначено статтею 36 Закону України “Про автомобільний транспорт”.

“Сама собівартість послуги, коли людина йде у вбиральню, це 4 гривні та 63 копійки. Це витрати на одну людину. Якщо ми зробимо цю послугу безплатною, то ви розумієте, які це будуть витрати? Ми не зможемо їх покривати навіть автостанційним збором, тому що, наприклад, квиток до Мостища коштує, не пам’ятаю точну суму, але автостанційний збір там буде 3 гривні, а собівартість послуги 4,63 гривні”, — обгрунтовує керівник КП.

Він також додав, що витрати на обслуговування вбиральні включають воду, засоби гігієни, послугу з прибирання… Не буде плати — не буде і чистоти, наголосив він та додав, що на інших автостанціях області така ж ціна.

“За 36-ту статтю ми будемо говорити, коли будемо затверджувати розмір автостанційного збору. Це — тема наступного виконкому”, — поправив міський голова Андрій Найда.

За його словами, туалет на автостанції має бути платним. Адже туди зможуть піти люди із магазинів, які будуть довкола чи інші користувачі.

“Люди, які купили квиток, також будуть платити?” — спробував уточнити староста села Кропивника Василь Паньків.

Нагадаємо, що у статті 36 Закону України “Про автомобільний транспорт” міститься перелік обов’язкових послуг, які надаються пасажирам на автостанціях і серед цих послуг якраз передбачена можливість користування громадськими вбиральнями. Тобто за законом, людина, яка придбала квиток на автобус, не має платити ще і за вбиральню.

Але на запитання старости Мар’ян Рисей закивав ствердно, а за мить уточнив, що є ризик, що з одним квитком, якщо вбиральна буде в ньому врахована, зможуть ходити до туалету й кілька пасажирів, які просто передаватимуть квиток один одному.

Міський голова зазначив, що за станційний збір сьогодні не йдеться, але логічно, що в квиток ця сума таки має ввійти.

Тож, фактично бачення міського голови пішло в розріз із баченням керівника КП. Але як буде насправді, можна буде достеменно сказати лише після затвердження розміру автостанційного збору. Це, вірогідно, відбудеться ще цього місяця. До того часу, вочевидь платитимуть усі. Хоча правомірність цього дуже сумнівна, адже в нинішніх квитках автостанційний збір уже врахований.

Зрештою тариф на вбиральню таки затвердили. Вступить він у дію вже завтра. Туалетів на автостанції, за словами Мар’яна Рисея загалом є три, у двох із них — по два унітази.

Нагадаємо, автостанцію у Калуші запустили в тестовому режимі минулої суботи. Туалети на день запуску її в роботу там ще були зачинені.

Читайте також — У Калуші запрацювала нова автостанція. Але чи справді вона комунальна?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08