Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуському районі понад 40% дітей не зможуть розпочати очне навчання

У Калуському районі понад 40% дітей не зможуть розпочати очне навчання

У навчальних закладах більше не можна використовувати безпекові простори на перших поверхах, а відкрити повноцінні укриття зараз нереально не те, що в селах, де просто немає ніяких підвальних приміщень, а і в деяких містах. Під загрозою початок очного навчального процесу і в деяких освітніх закладах Калуської громади.

Інформатор розповідає детальніше.

Про ситуацію з підготовкою до нового навчального року йшлося днями на наразі зі старостами, яка відбувається щотижня у міській раді. Зокрема, стало відомо, що з 19 серпня в громаді розпочнуть комісійно об’їжджати всі навчальні заклади та інспектувати їхню готовність.

Втім, як повідомила, заступниця начальниці управління освіти Калуської міської ради Леся Кобзан, є лист Державної служби надзвичайних ситуацій, який інформує: впродовж 2022-2023 років було весно 16 змін до різних постанов, які стосуються роботи укриттів в закладах освіти. Відтак наразі заборонено, щоб укриття були на першому поверсі будівлі.

У Калуській громаді в цьому контексті йдеться загалом про 13 закладів освіти, у тому числі укриття на перших поверхах облаштовані у восьми школах (шість із них у селах громади), чотирьох дитсадках (три з них — міські) та одному закладі позашкільної освіти (Центрі художньої творчості дітей, юнацтва та молоді). Ці заклади, якщо не знайти альтернативи, з вересня будуть змушені перейти на дистанційну форму навчання.

Якщо для міста до вересня ще є хоча б примарні шанси знайти місця під укриття в будинках неподалік навчальних закладів, то для сіл громади ситуація виглядає безперспективною. Адже підвалів там узагалі немає, а побудувати укриття в такі терміни і за відсутності фінансування — неможливо. Тож, в місті сподіваються, що державні вимоги щодо укриттів ще будуть пом’якшені, адже безпекова ситуація в нашому регіоні теоретично це дозволяє.

На це ж, схоже, сподіваються і на рівні обласної адміністрації. Зокрема, сьогодні нараді в голови Івано-Франківської ОВА Світлани Онищук обговорювали аналогічне питання і, як зазначив у коментарі Галці директор департаменту освіти та науки Віктор Кімакович, “зараз готуються урядові вирішення цієї проблеми”.

До слова, за даними посадовця, 453 заклади освіти області зараз не мають укриттів, але частина з них облаштували простори на перших поверхах. Йдеться про 308 шкіл і 145 садків.

“Якщо до початку навчального процесу у вересні, не проведуть певні роботи, то 25% дітей Івано-Франківського району не зможуть розпочати навчальний рік. У Калуському районі — це 40,5%, у Коломийському — 30,5%, у Косівському — 60%, у Надвірнянському — майже 36% і у Верховинському районі — 90%”, — цитує видання слова Віктора Кімаковича.

Нагадаємо, в Калуші наразі тривають роботи з облаштування нового укриття для ліцею №3. Раніше місто витратило понад 300 тисяч гривень на перетворення фоє Пійлівського ліцею у безпековий простір: у 2023 році в ліцеї встановили металеві віконниці на вікна та міцні броньовані двері.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору